Fotodoma

Fotodoma » Zahrada » Odrůdy jabloní » Jabloň Batul

Jabloň Batul

 

Svatební oznámení Snubní prsteny

 

Vlastnosti odrůdy jabloní a jablek Batul

Zrání
 
Doba sklizně: září 2. polovina až začátek října, později plody padají
Konzumní zralost: prosinec až leden
Skladovatelnost: do března až dubna
Zařazení: zimní odrůdy jabloní
   
Hlavní přednosti stará odrůda jabloně
  odrůda zapsaná v Databázi odrůd ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský)
  ve skladech jablka nehnijí
  jabloň málo náročná na půdu, polohu i agrotechniku
  výborná mrazuodolnost jabloně
  je dobrý opylovač
   
Hlavní nedostatky malé a málo barevně zajímavé plody
   
Plod
 
Chuť dužniny: příjemně navinule až nakysle sladká, osvěžující
Hodnocení chuti: podprůměrná až dobrá
Vůně dužniny:  
Konzistence dužniny: tužší, křehká
Šťavnatost dužniny: celkem šťavnatá
Barva dužniny: bílá, lehce nažloutlá
Tloušťka a pevnost slupky: tuhá, pevná
Povrch slupky: hladký, matně lesklý, suchý
Barva slupky: světle zelená, později slámově žlutá, s červenavým líčkem
Velikost plodu: malá až střední
Tvar plodu: kulovitý, souměrný a pravidelný
   
Strom
 
Pěstitelská oblast, poloha: nenáročná, podhůří, chce vyšší vzdušnou vlhkost
Vhodná nadmořská výška: do 600 m.n.m.
Půda: nenáročná
Intenzita růstu: bujná, zdravá, později středně silná
Koruna: velká, kulovitá, pravidelná, hustá
Plodonosný obrost:  
Řez: jen průklest
Pěstitelský tvar: polokmen na semenáči, čtvrtkmen na semenáči nebo M1, M11, na nízkokmeny se nehodí
   
Odolnost
 
Zimní mráz: značně odolná
Mráz v době květu:  
Strupovitost: ve vlhkých letech málo
Padlí: odolná
Rakovina:  
Vadnutí:  
Hnití:  
Otlačování plodů: při sklizni odolná, později citlivá
Vhodnost k transportu: velmi dobrá vs. jen s pečlivým balením
Nároky na chemickou ochranu:  
   
Plodnost
 
Začátek plodnosti: brzká vs. pozdní
Výše sklizně: bohatá
Pravidelnost sklizně: lehce střídavá
Probírka plodů:  
   
Kvetení
 
Doba kvetení: poloraná
Klíčivost pylu: je dobrý opylovač
Požadavky:  
Opylování:  
Vhodní opylovači: Coxova reneta, Golden Delicious, Parména zlatá, Starking Delicious
   
Vhodnost pro
 
Ekologické pěstování: ano
Zahrádkáře: ano
Velkovýrobu: ne
   
Použití
 
Přímý konzum:  
Skladování:  
Kuchyňské zpracování:  
Konzervace:  
Sušení:  
Moštování:  
Destilace:  
   
Původ
 
Země: Rumunsko, Sedmihradsko
Šlechtitel: stará odrůda
Matečné odrůdy:  
Registrace od:  
Regionalita:  
   
Další názvy Batul-Alma, Batullenapfel, Patul, Pomme Batul, Pomme Bătul, Pomme de Transylvania
   
Podrobný popis Karel Kamenický, Karel Kohout - Atlas tržních odrůd ovoce
  Karel Kamenický - Ovocnářské oblasti československé s výběry tržních odrůd ovocných
  Josef Vaněk - Lidová pomologie, I. díl, 100 jablek
  Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka
   

 

Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Batul osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.
TOPlist