Fotodoma

Fotodoma » Zahrada » Odrůdy jabloní » Jabloň Starking Delicious

Jabloň Starking Delicious

 

Zlaté šperky Svatební oznámení Snubní prsteny

 

Vlastnosti odrůdy jabloní a jablek Starking Delicious

Zrání
 
Doba sklizně: polovina října
Konzumní zralost: listopad
Skladovatelnost: do března i déle
Zařazení: zimní odrůdy jabloní
   
Hlavní přednosti dobrá odolnost jabloně proti mrazu
  velká odolnost proti padlí
  jablka velmi dobře drží na stromech a nepadají
  nevadne a nehnije, ale později po době konzumní zralosti hořkne
  dobré předpoklady k dopravě
  jabloň je dobrý opylovač
  pěkný vzhled plodů
   
Hlavní nedostatky odrůda málo odolná proti strupovitosti
  náchylná k rakovině
  přezrálé plody nepříjemně fádně sladké
   
Plod
 
Chuť dužniny: sladká až velmi sladká, silně aromatická
Hodnocení chuti: dobrá až velmi dobrá
Vůně dužniny: silně příjemně voní
Konzistence dužniny: středně zrnitá až jemná, křehká
Šťavnatost dužniny: šťavnatá
Barva dužniny: nazelenalá, později žlutavě bílá, na vzduchu hnědne
Tloušťka a pevnost slupky: silná, pevná, při jídle nepříjemná
Povrch slupky: hladký, málo lesklý, mírně mastný, voskový, ojíněný
Barva slupky: tmavě zelená, později zelenožlutá, krycí na 2/3-3/4 plodu tmavší červená, výrazné karmínové pruhování, četné drobné bílé lenticely
Velikost plodu: vyrovnaná, velká
Tvar plodu: vyrovnaný, kuželovitý, výrazně široce žebernatý, největší šířka pod polovinou plodu, příčný řez nepravidelný pětiúhelník
Stopka: delší, středně silná, na bázi ztlustlá, červenavě hnědá, ochmýřená, ke straně ohnutá, přečnívající hlubší až hlubokou, široce nálevkovitou jamku
   
Strom
 
Pěstitelská oblast, poloha: raději příznivější teplé chráněné polohy kromě uzavřených a vlhkých, i sušší stanoviště, v chladnějších polohách nedosahují plody své typické chuti
Vhodná nadmořská výška: nižší a střední
Půda: vyžaduje úrodnou půdu
Intenzita růstu: bujná, později střední
Koruna: zpočátku jehlancovitá, později vznosně vzpřímeně kulovitá, středně zahuštěná
Plodonosný obrost: nasazuje po jednom plodu z květenství
Řez: vyžaduje delší výchovný řez pro rozevření korun, udržovací průklest, hluboký řez oddaluje plodnost, zmlazovací řez plodonosného obrostu snižuje plodnost
Pěstitelský tvar: především nízké tvary
   
Odolnost
 
Zimní mráz: odolná
Mráz v době květu: málo odolná
Strupovitost: málo odolná
Padlí: odolná
Rakovina:  
Vadnutí: odolná
Hnití: odolná
Otlačování plodů: značně odolné plody
Vhodnost k transportu: velmi dobrá
Nároky na chemickou ochranu:  
   
Plodnost
 
Začátek plodnosti: pozdnější
Výše sklizně: menší až střední
Pravidelnost sklizně: pravidelná
Probírka plodů:  
   
Kvetení
 
Doba kvetení: polopozdní
Klíčivost pylu: je dobrý opylovač
Požadavky:  
Opylování:  
Vhodní opylovači: Breuhahnovo, Cortlandské, Coxova reneta, Čistecké lahůdkové, Golden Delicious, Jonathan, Mac Intosh Red, Macoun, Matčino, Parména zlatá, Wealthy
   
Vhodnost pro
 
Ekologické pěstování:  
Zahrádkáře:  
Velkovýrobu: ano
   
Použití
 
Přímý konzum:  
Skladování: ano, dobrá skladovatelnost, optimálně kolem 3 °C
Kuchyňské zpracování:  
Konzervace:  
Sušení:  
Víno:  
Povidla:  
Moštování:  
Destilace:  
   
Původ
 
Země: USA
Šlechtitel: objevil jej Lewis Wood v Monroeville ve státě New Jersey
Matečné odrůdy: mutace odrůdy Red Delicious
Registrace od: objevena v roce 1921, zavedena do praxe v roce 1924
Mutace: Redspur Delicious, Skyline Supreme Red Delicious, Starkrimson Delicious, Wayne Spur Delicious, Wellspur Delicious
Regionalita:  
   
Synonyma a další názvy  
   
Podrobný popis Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka
   
   

 

 

Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Starking Delicious osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Jak zhubnout     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.