Zrání |
|
Doba sklizně: | 1. polovina září |
Konzumní zralost: | 2. polovina září až začátek října |
Skladovatelnost: | do listopadu až prosince |
Zařazení: | podzimní odrůdy jabloní |
Hlavní přednosti | stará odrůda jabloně |
dobrá odolnost proti mrazu | |
Hlavní nedostatky | jablka lehce moučnatí |
přezrálá jablka ztrácejí velmi rychle dobré vlastnosti dužniny | |
silně náchylná ke strupovitosti | |
Plod |
|
Chuť dužniny: | delikátní, sladce navinulá, poněkud skořicově okořenělá |
Hodnocení chuti: | velmi dobrá |
Vůně dužniny: | |
Konzistence dužniny: | kyprá, velmi jemná, lehce moučnatí |
Šťavnatost dužniny: | šťavnatá |
Barva dužniny: | nažloutlá, někdy bílá |
Tloušťka a pevnost slupky: | |
Povrch slupky: | lesklý, před otřením ojínělý |
Barva slupky: | základní barva žlutá, úplně překrytá šarlatově červenými, temnými pruhy |
Velikost plodu: | střední |
Tvar plodu: | kuželovitý nebo mírně homolovitý, k obkališí zúžený |
Strom |
|
Pěstitelská oblast: | libovolná, se sušším ovzduším |
Vhodná nadmořská výška: | do 600 m. n. m. |
Půda: | sušší, kypřejší, dostatečně živná |
Intenzita růstu: | slabší vs. střední |
Koruna: | středně velká, nízká, široká a hustá |
Plodonosný obrost: | |
Řez: | |
Pěstitelský tvar: | |
Odolnost |
|
Zimní mráz: | dobrá odolnost |
Mráz v době květu: | |
Strupovitost: | silně náchylná |
Padlí: | |
Rakovina: | |
Vadnutí: | |
Hnití: | |
Otlačování plodů: | |
Vhodnost k transportu: | |
Nároky na chemickou ochranu: | |
Plodnost |
|
Začátek plodnosti: | brzký |
Výše sklizně: | hojná |
Pravidelnost sklizně: | |
Probírka plodů: | |
Kvetení |
|
Doba kvetení: | |
Klíčivost pylu: | |
Požadavky: | |
Opylování: | |
Vhodní opylovači: | |
Vhodnost pro |
|
Ekologické pěstování: | |
Zahrádkáře: | |
Velkovýrobu: | |
Použití |
|
Přímý konzum: | ano |
Skladování: | |
Kuchyňské zpracování: | |
Konzervace: | |
Sušení: | |
Moštování: | |
Destilace: | |
Původ |
|
Země: | Anglie |
Šlechtitel: | |
Matečné odrůdy: | |
Registrace od: | stará odrůda |
Regionalita: | |
Další názvy | Pruháč, Anglická šarlatová parména, Scarlet Pearmain, Pearmain charlote, Scharlachrote Parmäne |
Podrobný popis | František Suchý - Moravské ovoce |
Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka | |
Původ a rozšíření
Mezi parménami jest toto jablko na jednom z předních míst a jako parmény vůbec jest i ono velmi oblíbeno. A když již v našem normálním výběru odrůd máme parménu letní a zimní, pak se domníváme, že jest místné, když i parména šarlatová jako podzimní jablko jest zařaděna; zasluhuje toho vším právem. V našich sadech jest doposud málo rozšířena; jen na výstavách ovocných ji lze spatřiti, na trh se nedostane, každý pěstitel ji pro velmi krásné zbarvení podrží pro sebe.
Pravým jménem ji nikde u nás nenazývají; nejvíce jí říkají „pruháč“. Jako většina parmén jest původu anglického; nasvědčuje tomu její původní pojmenování, totiž anglická šarlatová parména. Také popisy a rozšíření její svědčí o anglickém původu.
Poloha
Strom není v poloze vybíravým, roste dobře v polohách teplých i v polohách vyšších, chladnějších; ve vyšších polohách však nutno jej chrániti před přímými severními větry, proto se má vysazovati do nižin neb na mírné sklony jihovýchodní a jihozápadní. Sušší ovzduší snáší lépe než ovzduší vlhké a chladné. U nás by se doporučovalo jej pěstovati hlavně v pásmu III., netrvdíme však, že by se nemohl též dobře pěstovati v pásmu II., po případě na chráněných místech i v pásmu IV.
Půda
Půdu žádá sušší, kypřejší, dostatečně živnou; v půdách slabších bývá ovoce nestejně vyvinuto s mnoha odpadky.
Vzrůst
Strom jest vzrůstu slabšího, přímého; ve školce potřebuje delší dobu k vypěstování vysokokmenů, proto se pěstuje v mnoha případech do vysokokmene mezišlechtěním. Korunu tvoří prostředně velkou, nízkou, širokou a hustou. Letorostů vyvinuje mnoho, jsou však slabé, dlouhé, do špiček poněkud vlnaté. List má prostředně veliký, dlouhý, mírně na spodní straně vlnatý. Mnoho listů nevyvinuje.
Stanoviště
Pěstuje se v zahradách domácích, po případě i v otevřených štěpnicích; do polí, k silnicím, cestám, vůbec na místa veřejná není radno jej vysazovati, poněvadž rodí ovoce přílišně svůdné, neboť jablka sotva polodorostlá bývají pěkně červeně zbarvena.
Tvar stromu
Pěstovati se může jako vysokokmen, polokmen a zákrsek libovolného tvaru. Každý tvar jest velmi úrodný. Zejména polokmenné stromy, které netvoří velkou korunu, jsou velmi pěknou ozdobou v zahradách domácích. Zákrsky v kterémkoliv tvaru pěstované rodí plody stejnoměrné, dosti veliké a nevyžadují tak pečlivého řezu jako některé jiné parmény.
Květ
Kvete bohatě, každoročně; nejvíce květů vyvinuje v terčových pupenech. Květy svým vývinem se neliší od květů zlaté zimní parmény a parmény letní.
Ovoce
Ovoce mívá prostřední velikost, je-li strom pěstován ve velmi dobrých poměrech, pak dosahuje i nadprostřední velikosti. Tvaru jest kuželovitého neb mírně homolovitého, k obkališí zúženého. Některé plody jsou někdy velmi mírně tříhranné, jiné proti tomu úplně hladké, kulaté. Vyobrazené plody byly velmi pěkného, pravidelného tvaru a pocházejí ze stromu vysokokmenného, a jsou proto poněkud menší.
Kalich
Kalich jest polootevřený, hvězdovitý a jest v široké hlubší prohlubince. Obkališí jest mírně hranaté a některé hrany z něho se táhnou po celé výšce plodu, čímž se stává nerovným. Prohlubinka kalíšková jest velmi úhledná, bez rzi a jest pěknou ozdobou plodu.
Stopka
Stopka jest prostředně dlouhá, dosti silná, hnědá, dřevnatá, drží dobře na stromě. Důlek stopečný jest hluboký, úzký, svalovitý a velmi zřídka mírně rezivý.
Barva
Slupka jest jemná, po otření velmi lesklá, před otřením ojínělá, zejména na tmavě zbarvených plodech jest modrý nádech dosti znatelný. Dobře vybarvené plody mají základní barvu až zlatožlutou, jinak světle žlutou. Jak naše reprodukce ukazuje, jest však ze základní barvy málo viděti; při dobrém vybarvení bývají plody úplně červené, karmínové, temně krátce pruhované. Na sluneční straně jest mnohdy temná červeň rozmyta, tak že karmínové pruhy se v ní ztrácejí. Červené plody jsou částečně bíle a plody světlé, ve stínu rostlé, hnědě tečkované.
Dužnina
Dužnina jest nažloutlá, někdy až i bílá, kyprá, velmi jemná, lehce moučnatí. Chuť má velice delikátní, navinulou, přiměřeně sladkou a poněkud skořicově okořenělou. Přezralé plody ztrácejí velmi rychle všechny dobré vlastnosti dužniny a stávají se bezcennými. Musejí býti tedy v pravý čas pojídány.
Dozrání a česání
Uzrává v našich vinorodých krajích již po 15. září, ve vyšších polohách až počátkem října a udrží se správně uložená až do prosince. Česati se musí se vší opatrností do měkce vyložených košíků, při čemž se neklade mnoho vrstev na sebe. Jelikož jest to jablko, které brzy ztrácí svoji jemnou chuť při náhlém dozrání, jest tedy nutno je očesati jako jablka letní 8—10 dní před úplným dozráním, nebof pak podrží mnohem déle svoji výtečnou jakost.
Zužitkování
Jest to především jablko stolní, k výrobě konserv kteréhokoliv druhu se méně hodí. Na trhu velmi hledané, pro svoji překrásnou barvu a výbornou jakost se dobře platí. Vyžaduje pečlivého obalu. Dekorativnější obal zvyšuje značně cenu této odrůdy.
Majitelé ovocných sadů by je měli hojně rozšiřovati, neboť jak z reprodukce i popisu zřejmo, jest to odrůda pro domácí sady ovocné velmi cenná. Ve školkách jest dosti pěstována a lze doufati, že v brzku bude značně rozšířena.
Moravské ovoce: Pojednání o ovocných odrůdách doporučených ku pěstování v českých krajích markrabství Moravského, František Suchý, Český odbor zemědělské rady pro markrabství Moravské, Brno, 1907
Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Parména šarlatová osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.