Fotodoma

Fotodoma » Zahrada » Odrůdy jabloní » Jabloň Anýzové české

Jabloň Anýzové české

 

Snubní prsteny pro oba Svatební oznámení Snubní prsteny Zlaté šperky Svatební místa

 

Vlastnosti odrůdy jabloní a jablek Anýzové české

Zrání
 
Doba sklizně: říjen 2. polovina
Konzumní zralost: říjen až listopad 1. polovina
Skladovatelnost: do února až dubna
Zařazení: pozdně zimní odrůdy jabloní
   
Hlavní přednosti výborná konzervárenská odrůda
  vysoce odolná mrazu
  velmi úrodná odrůda
  dobře snáší dopravu
  chorobám poměrně odolná odrůda
   
Hlavní nedostatky náročná na půdu
  na hubených stanovištích příliš drobné plody
   
Plod
 
Chuť dužniny: polosladká, jemně kořenitá, připomínající Míšeňské
Hodnocení chuti: dobrá až výborná
Vůně dužniny:  
Konzistence dužniny: jemná, středně tuhá
Šťavnatost dužniny: šťavnatá
Barva dužniny: bílá, zůstává i po uvaření
Tloušťka a pevnost slupky:  
Povrch slupky: později poněkud mastný
Barva slupky: světle zelená, později citronově žlutá s líčkem na slunci, tečky s červeným okrajem
Velikost plodu: střední, na méně úrodných půdách malá
Tvar plodu: nepravidelný
   
Strom
 
Pěstitelská oblast, poloha: teplé, ale i větrné polohy
Vhodná nadmořská výška: do 450 m. n. m.
Půda: pouze hluboké hlinité půdy, i vlhčí, hodně náročná na hnojení
Intenzita růstu: bujná vs. slabá, roste do výšky 6 metrů
Koruna: rozkladitá, do průměru 6 metrů
Plodonosný obrost:  
Řez: dobře snáší
Pěstitelský tvar: nízké tvary pouze na bujnějších podnožích
   
Odolnost
 
Zimní mráz: silně mrazuodolná
Mráz v době květu: mrazuodolná
Strupovitost: střední (vyšší za vlhkého a chladného počasí)
Padlí:  
Rakovina:  
Vadnutí:  
Hnití:  
Otlačování plodů: střední vs. dobrá
Vhodnost k transportu:  
Nároky na chemickou ochranu:  
   
Plodnost
 
Začátek plodnosti: do 5 let po výsadbě
Výše sklizně: velká
Pravidelnost sklizně: pravidelná
Probírka plodů:  
   
Kvetení
 
Doba kvetení:  
Klíčivost pylu:  
Požadavky:  
Opylování:  
Vhodní opylovači:  
   
Vhodnost pro
 
Ekologické pěstování:  
Zahrádkáře:  
Velkovýrobu:  
   
Použití
 
Přímý konzum: ano
Skladování:  
Kuchyňské zpracování: velmi vhodné
Konzervace: výborné, dužnina bílá po uvaření
Sušení: velmi vhodné
Moštování:  
Destilace:  
   
Původ
 
Země: Čechy
Šlechtitel:  
Matečné odrůdy: zřejmě náhodilý semenáč
Registrace od:  
Regionalita: Ústecký kraj, Poohří, Dolní Polabí, České Středohoří, Libochovany, Sebuzín
   
Synonyma a další názvy Anis de Boheme, Anis de Bohéme, Böhmischer Anisapfel, Böhmischer Anis-Apfel, Böhmischer Anis Apfel
   
Podrobný popis Karel Kamenický, Karel Kohout - Atlas tržních odrůd ovoce
  Karel Kamenický - Ovocnářské oblasti československé s výběry tržních odrůd ovocných
  Otto Boček - Pomologie
   

Anýzové české (Böhmischer Anis-Apfel, Anis de Bohéme) je oblíbené tržní jablko v dolním Polabí v Čechách. O původu této lokální odrůdy není přesných zpráv. Stromy bujného vzrůstu a později rozkladité koruny jsou velmi plodné a netrpí chorobami, což platí i o ovoci, které však bývá na hubených stanovištích příliš drobné. Opylovací schopnost není ještě prozkoumána. Plody prostřední velikosti jsou v konsumní zralosti citronově žluté, na slunci červeně ožehlé, s charakteristickými tečkami, obklopenými červeným dvorcem. Bílá, šťavnatá dužnina vyniká výbornou chutí, připomínající na Míšeňské. Jsouc poživatelno od října, dá se uchovati přes únor. Dopravu snáší bez úhony. Vyváží se převážně do Německa.

Citace z: Karel Kamenický - Ovocnářské oblasti československé s výběry tržních odrůd ovocných

 

 

Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Anýzové české osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Jak zhubnout     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají technické cookies. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.