Fotodoma

Fotodoma » Zahrada » Odrůdy jabloní » Jabloň Akane

Jabloň Akane

 

Svatební oznámení Snubní prsteny

 

Vlastnosti odrůdy jabloní a jablek Akane

Zrání
 
Doba sklizně: září, dle polohy
Konzumní zralost: ihned po sklizni
Skladovatelnost: do konce října
Zařazení: podzimní odrůdy jabloní
   
Hlavní přednosti je dobrý opylovač
  vysoce odolná vůči strupovitosti
  pěstitelsky nenáročná
  slabší růst
   
Hlavní nedostatky krátká skladovatelnost - jen několik týdnů ve sklepě
   
Plod
 
Chuť dužniny: sladce navinulá
Hodnocení chuti: chabá nebo dobrá až výborná - dle hodnotitele
Vůně dužniny: aromatická
Konzistence dužniny: jemná, pevná
Šťavnatost dužniny: šťavnatá
Barva dužniny: bílá
Tloušťka a pevnost slupky: jemná
Povrch slupky: hladká, polomastná, později mastná
Barva slupky: světle žlutá je překrytá rozmytou jasně červenou barvou
Velikost plodu: střední až malá (100-135 g)
Tvar plodu: pravidelný kulovitý až kulovitě protáhlý
   
Strom
 
Pěstitelská oblast: do všech poloh, za nejvhodnější jsou považovány střední polohy
Vhodná nadmořská výška:  
Půda: i v méně příznivých podmínkách
Intenzita růstu: slabá
Koruna: menší, má hustý rozložitý kulovitý habitus
Plodonosný obrost:  
Řez: nezbytný detailní řez plodonosného obrostu při velkých úrodách
Pěstitelský tvar: ve všech tvarech
Podnož: možné všechny podnože, je doporučováno pěstování odrůdy na slabě rostoucích podnožích, na podnožích M 9 tvaru štíhlých vřeten jsou největší plody
   
Odolnost
 
Zimní mráz:  
Mráz v době květu:  
Strupovitost: vysoce odolná
Padlí: středně nebo vysoce odolná
Rakovina:  
Vadnutí:  
Hnití:  
Otlačování plodů:  
Vhodnost k transportu:  
Nároky na chemickou ochranu:  
   
Plodnost
 
Začátek plodnosti: brzký
Výše sklizně: vysoká
Pravidelnost sklizně: zpočátku pravidelná
Probírka plodů: nutná při velkých úrodách pro zachování pravidelné plodnosti
   
Kvetení
 
Doba kvetení: středně raná
Klíčivost pylu:  
Požadavky:  
Opylování:  
Vhodní opylovači: sama je dobrý opylovač
   
   
Vhodnost pro
 
Ekologické pěstování:  
Zahrádkáře:  
Velkovýrobu:  
   
Použití
 
Přímý konzum: ano
Skladování: ano, ale jen několik týdnů ve sklepě, v chladírně podstatně déle
Kuchyňské zpracování:  
Konzervace:  
Sušení:  
Moštování:  
Destilace:  
   
Původ
 
Země: Japonsko
Šlechtitel: vyšlechtěna v roce 1937
Matečné odrůdy: 'Jonathan' x 'Worcesterská parména'
Registrace od:  
Regionalita:  
   
Další názvy  
   
   

Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Akane osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.

 








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Zdraví     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy
Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.
TOPlist