Fotodoma

Fotodoma » Zahrada » Odrůdy jabloní » Jabloň Adamsova parména

Jabloň Adamsova parména

 

Svatební oznámení Snubní prsteny

 

Vlastnosti odrůdy jabloní a jablek Adamsova parména

Zrání
 
Doba sklizně: říjen 2. polovina
Konzumní zralost: prosinec 1. polovina
Skladovatelnost: do března až dubna
Zařazení: zimní odrůdy jabloní
   
Hlavní přednosti stará odrůda jabloně
  jablka nepadají
  plody se neotlačují
  jabloň vhodná pro různé tvary
  méně náročná na stanoviště
  je dobrý opylovač
   
Hlavní nedostatky náchylné k vadnutí jablek, vyžadují vlhčí uskladnění
  rychle stárne
   
Plod
 
Chuť dužniny: sladká, navinulá, jemná kořenitá, harmonická
Hodnocení chuti: dobrá
Vůně dužniny: lehce voní
Konzistence dužniny: středně tuhá, křehká, chruplavá
Šťavnatost dužniny: šťavnatá
Barva dužniny: nažloutlá
Tloušťka a pevnost slupky:  
Povrch slupky: hladká, pololesklá, suchá
Barva slupky: světle zelená, později zlatožlutá, krycí červená, mramorovaná, s líčkem, rzivé lenticely
Velikost plodu: střední
Tvar plodu: proměnlivý, kulovitý až kuželovitý, souměrný
   
Strom
 
Pěstitelská oblast, poloha: kromě vysokých poloh, kde je horší jakost dužniny
Vhodná nadmořská výška: do 450 m. n. m.
Půda: toleruje i horší půdní podmínky, raději ale úrodná, nesnáší suché půdy
Intenzita růstu: střední, později slabá, roste do 6 metrů
Koruna: menší, kulovitá, do průměru 6 metrů
Plodonosný obrost: nasazuje po 2-3 plodech ve shlucích
Řez: náročnější na kvalitní kratší řez, častější zmlazování
Pěstitelský tvar: pro nízké tvary nevhodná
   
Odolnost
 
Zimní mráz: středně odolná
Mráz v době květu: středně odolná
Strupovitost: středně odolná
Padlí: středně odolná
Rakovina:  
Vadnutí: velmi náchylné, potřebuje vlhký sklep
Hnití:  
Otlačování plodů: velká odolnost
Vhodnost k transportu: velmi dobrá
Nároky na chemickou ochranu:  
   
Plodnost
 
Začátek plodnosti: do 5 let po výsadbě
Výše sklizně: střední až hojná
Pravidelnost sklizně: střídavá
Probírka plodů:  
   
Kvetení
 
Doba kvetení: střední až středně pozdní
Klíčivost pylu: je dobrý opylovač
Požadavky:  
Opylování:  
Vhodní opylovači: Coxova reneta, Croncelské, James Grieve
   
Vhodnost pro
 
Ekologické pěstování:  
Zahrádkáře:  
Velkovýrobu:  
   
Použití
 
Přímý konzum: ano
Skladování:  
Kuchyňské zpracování:  
Konzervace:  
Sušení:  
Moštování:  
Destilace:  
   
Původ
 
Země: Anglie
Šlechtitel: stará odrůda, kterou vyšlechtil R. Adams v Norfolku
Matečné odrůdy:

 

Registrace od:  
Regionalita:  
   
Další názvy Adamsovo, Norfolk Pippin, Adams Pearmain, Adams Parmäne, Adam's Parmane, Adam's Pearmain, Adams Parmain, Adams Parman, Adams Parmane, Adams', Adams' Parmaene, Adams' Parmain, Adams' Parmane, Adams's Parmane, Adams's Reinett, Adamsapfel, Adamsparman, Hanging Pearmain, Lady's Finger, Matchless, Moriker, Norfolk Russet, Norfolk-Adams Parmaene, Parmain d'Adam, Parmaine d'Adams, Parmen Adams, Parmen Adamsa, Pearmain d'Adam, Pearmain d'Adams, Pepin de Norfolk, Pepin du Norfolk, Pippin Golden Hagvey, Rough Pippin, Rousse de Norfolk, Rousse du Norfolk, Russet aus Norfolk, Winter Striper Pearmain
   
Podrobný popis Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka
   
   

 

Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Adamsova parména osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.
TOPlist