Fotodoma

Fotodoma » Rostliny » Druhy rostlin » Česnek kuchyňský

Česnek kuchyňský

Popis
Výskyt
Obsahové látky
Užívané části, sběr a zpracování
Léčebné účinky
Léčebné užití a dávkování
Varování
Další využití
Pěstování
Choroby a škůdci
Literatura
Taxonomie
Vědecké názvy
Národní názvy

Svatební oznámení Snubní prsteny

 

Popis

Česnek kuchyňský, Allium sativum je vytrvalá rostlina.

Stonek: Jednoduchý vprůřezu oblý do poloviny krytý pochvami listů.
Výška: Do 40 cm.
Listy: Jednoduché přisedlé, s listovými pochvami, celokrajnými čepelemi, souběžnou žilnatinou.
Květy: Zelenavě bílé, růžové, bílé nebo nachové oboupohlavné ve vrcholovém květenství, podepřeno blanitým toulcem, který brzy opadá. V květenství jsou také pacibulky, které slouží k vegetativnímu rozmnožování.
Doba květu:
Plody: Tobolky.
Doba zrání plodů:
Kořenová část: Cibule dělená na několik stroužků krytých společným obalem šupin bílé až purpurové barvy
Jiné znaky: Má charakteristické aroma.
Podobné druhy:
Zajímavosti:

 

Výskyt

Stanoviště:
Nároky: Těžší půdy i ve stinných polohách.
Výskyt: Pěstovaná rostlina.
Rozšíření: Pochází z Asie, v Evropě i ČR je pěsovaný.
Význam: Koření, léčivá rostlina

 

Obsahové látky

Silice aliin, flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, saponiny, lektiny, hormony, minerální látky, vitamíny A, B a C, selen, vápník, jód.

 

Užívané části, sběr a zpracování

Cibule

Sklízí se zcela vyvinuté, když nať zasychá v červenci a srpnu. Suší se svázaný do svazků nebo copů, zavěšených na chladnějším místě.

 

Léčebné účinky

Trávení

Příznivý vliv na trávení
Používá se jako střevní desinficiens - anthelmintikum - ničí parazity ve střevech
Proti nadýmání - karminativum
Zvyšuje vylučování žluči
Při průjmech

Srdce, cévy a krev

Antisklerotikum - s protisklerotickým účinkem
Snižuje krevní tlak při vysokém krevním tlaku
Léčení hypertenzní nemoci (trvale vysoký krevní tlak)
Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
Snižuje hladinu krevního cukru
Léčení arteriosklerózy - kornatění tepen
Prospívá srdci
Pročišťuje cévy

Další

Vliv na obranyschopnost organismu
Používán jako antiseptikum - proti infekci - podpůrný při léčení infekčních onemocnění
Používán jako rostlinné antibiotikum
Uvolňuje křečové stahy
Používá se při nachlazení a chřipce

 

Léčebné užití a dávkování

Podává se např. rozetřený v mléce z důvodu pachu a chuti česneku.

Varování

Pokud máte nízký tlak, není konzumace česneku ideální.

POZOR! Bezpečnost použití rostlin, léčiv, potravinových doplňků a prostředků i diagnózu své choroby vždy konzultujte se svým lékařem. Provozovatel webu nenese odpovědnost za správnost informací, ani za nedopatření, nesprávný výklad nebo jakákoli nesprávná rozhodnutí učiněná na základě informací zde uvedených. Jedná se zde pouze o soupis získaných informací, které většinou nebyly ověřovány. Další informace jsou obsaženy v uvedených zdrojích literatury a na internetu. Účelem této stránky není podněcovat návštěvníka k samoléčení své nemoci. Kdo se chce léčit, musí vždy navštívit svého odborného lékaře. Účelem je pouze informace o používaných nebo starých alternativních možnostech léčby a prevence nemocí. Zde uvedené informace rozhodně neslouží jako náhrada za radu vydanou lékařem.

 

Další využití

Česnek se používá především jako koření. Čerstvý rozetřený se solí se používá do zelených salátů, do omáček i k masu. Z česneku se vaří polévka česnečka.

Česnek ve včelařství je nektarodárná i pylodárná rostlina.

 

Pěstování

Česnek můžeme vegetativně rozmnožovat rozdělením cibule a zasazením stroužků. Lze zasadit také pacibulky přítomné v květenství nebo semena.

Sází se buď na podzim do lehčích a nezamokřených půd nebo na jaře s menšími nároky.

 

Choroby a škůdci

 

 

Literatura

[1] Květena České republiky (Academia 1990-2010), díl 8, strana 661
[2] Naše rostliny v lékařství (MUDr. Jaroslav Korbelář, Zdeněk Endris, Avicenum 1981), strana 120.

 

Taxonomie

říše Plantae - rostliny
oddělení Magnoliophyta - rostliny krytosemenné
třída Liliopsida - rostliny jednoděložné
řád Asparagales - chřestotvaré
čeleď Amaryllidaceae - amarylkovité
rod Allium - česnek

 

Vědecké názvy

Allium sativum

Porrum sativum, Allium arenarium, Allium controversum, Allium longicuspis, Allium ophioscorodon, Allium pekinense, Allium scorodoprasum, Porrum ophioscorodon

 

Národní názvy

Česky - Czech   Česnek kuchyňský, česnek setý

Slovensky - Slovak   Cesnak kuchynský

Anglicky - English   Garlic, Cultivated Garlic

Albánsky - Albanian   Hudhra

Arabsky - Arabic   ثوم

Bulharsky - Bulgarian   Чесън

Čínsky - Chinese   大蒜

Dánsky - Danish   Hvidløg

Esperanto   Ajlo

Estonsky - Estonian   Küüslauk

Faersky - Faroe   Hvítleykur, geirleykur

Finsky - Finnish   Valkosipuli

Francouzsky - French   Ail cultivé, ail, ail commun

Holandsky - Dutch   Knoflook

Chorvatsky - Croatian   Češnjak, bijeli luk

Islandsky - Iceland   Hvítlaukur

Italsky - Italian   Aglio

Japonsky - Japanese   ニンニク、タイサン

Litevsky - Lietuvių   Valgomasis česnakas, Česnakas

Lotyšsky - Latvian   Ķiploks

Maďarsky - Hungarian   Fokhagyma

Německy - German   Knoblauch

Norsky - Norwegian   Kvitlauk, Hvitløk

Polsky - Polish   Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny

Portugalsky - Portuguese   Alho , Alho

Řecky - Greek   Σκόρδο, σκόρδον

Rumunsky - Romanian   Usturoi

Rusky - Russian   Чеснок

Slovinsky - Slovenian   Česen

Srbsky - Serbian   Бели лук, чешњак, beli luk

Španělsky - Spanish   Ajo

Švédsky - Swedish   Vitlök

Turecky - Turkish   Sarmısak

Ukrajinsky - Ukrainian   Часник

Vietnamsky - Vietnamese   Tỏi








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Zdraví     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy
Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.
TOPlist