Fotodoma

Fotodoma » Přírodní léčiva » Křivice

Křivice

POZOR! Bezpečnost použití rostlin, léčiv a prostředků i diagnózu své choroby vždy konzultujte se svým lékařem. Provozovatel webu nenese odpovědnost za správnost informací, ani za nedopatření, nesprávný výklad nebo jakákoli nesprávná rozhodnutí učiněná na základě informací zde uvedených. Jedná se pouze o soupis získaných informací. Další informace jsou obsaženy v uvedených zdrojích. Účelem této stránky není podněcovat návštěvníka k samoléčení své nemoci. Kdo se chce léčit, musí vždy navštívit svého odborného lékaře. Účelem je pouze informace o alternativních možnostech léčby a prevence nemocí. Neslouží jako náhrada za radu vydanou lékařem.

Snubak.cz, svatební oznámení a snubní prsteny


Křivice, nebo-li rachitida, se typicky projevuje na nohou, které jdou do X nebo O, někdy vpáčeným hrudníkem. Je to následek měknutí kostí. Křivice bývá způsobena nedostatkem vápníku, který je většinou způsoben nedostatkem vitamínu D, který je důležitý pro vstřebávání vápníku do organismu, a také pro jeho udržení v organismu. Náchylné k tomuto onemocnění jsou především děti do tří let.

Tělo, když potřebuje k životu víc vápníku, než získá z potravy, si bere vápník z kostí, které pak řídnou a měknou. Většinou tak tělo neutralizuje přílišnou kyselost, takže cesty k nápravě jsou:
- prodloužení doby pobytu na slunci
- odkyselení těla
- zvýšení přísunu vápníku a zvýšení vstřebatelného vitamínu D zvýšenou konzumací košťálové zeleniny, především brokolice a kapusty.

 

Přírodní prostředky proti křivici

Vápník - ze zeleniny, která obsahuje co nejméně kyseliny šťavelové, tedy nejíst špenát a rebarboru
Odkyselení organismu - tělo neutralizuje kyseliny vápníkem z kostí

Vstřebávání vápníku podporuje:
Vitamín D - přírodní, ne syntetický - lze získaz z potravy nebo ze sluníčka
Syrová zelenina a ovoce
Vitamín C - přírodní, ne syntetický
Vitamín B9 - přírodní, ne syntetický
Hořčík
Fosfor
Bílkoviny
Pohyb

Vstřebávání vápníku snižují:
Šťavelany (kyselina šťavelová) - vyskytují se např. ve špenátu a rebarboře
Fytáty (Kyselina fytová) - vyskytuje se např. v luštěninách a obilninách
Káva
Alkohol
Cukr
Léky obsahující hliník
Stres
Nedostatek pohybu

Mléko a mléčné výrobky paradoxně nejsou vhodnými zdroji vápníku. Existuje pojem vápníkový paradox, který říká, že v zemích s největší spotřebou mléka je největší výskyt zlomenin kostí a onemocnění řídnutím kostí.

Jíst:
Mák - obsahuje ve stejném objemu 12x více vápníku než kravské mléko
Listovou zeleninu, především tmavě zelenou
Brokolice - má největší pestrost minerálů a vitamínů
Kapusta
Květák
Zeleninové šťávy
Mandle - obsahují dvojnásobek vápníku co mléko
Lískové ořechy
Naklíčené fazole
Naklíčený hrášek
Vrcholák arjuna - výtažek

 

Literatura

[10] Pryč s kyselostí (Kurt Tepperwein, Noxi 2011)








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Recepty     Rostliny     Přírodní léčiva     Recenze a články
Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.