Fotodoma

Fotodoma » Zdraví » Přírodní léčiva » Překyselení organismu

Překyselení organismu

 

Svatební oznámení Snubní prsteny

 

Překyselení organismu nám způsobuje demineralizaci těla a zapříčiňuje vznik mnoha, a to i velmi vážných nemocí. Mezi jinými vznik rakoviny. Snížení kyselosti je téměř univerzálním lékem na mnoho nemocí, a to i těch nejzávažnějších. Přírodní prostředky proti překyselení organismu jsou přitom vcelku jednoduché a levné.

Kyselost lze nejméně náročným způsobem částečně snížit zásaditými koupelemi, třeba alespoň máčením nohou nebo koupelemi v roztoku jedlé sody a změnou stravování a životního stylu.

Vyhněme se v první řadě kyselinotvorným činitelům, což je stres, nedostatek spánku, nedostatek pohybu, nezdravá střevní mikroflora, nedostatek tekutin, jedy ze znečištění vody, jídla a vzduchu a dále kyselinotvorným potravinám.

Při snižování kyselosti je důležité průběžně provádět detoxikaci těla, abychom odvedli odpadní látky pryč z těla. Pro vypláchnutí těchto odpadů je potřeba pít hodně kvalitní čisté vody. Pro snižování kyselosti je potřeba tělu dodávat zásadotvorné látky, a to změnou jídelníčku, přidáním zásadotvorných potravinových doplňků i celkovou změnou životního stylu.

Lákavým bonusem snížení kyselosti, pokud provádíme současně také detoxikaci organismu, může být také nečekané zmenšení objemu těla, tedy i velmi podstatné snížení váhy. Tělo totiž, aby rozředilo kyseliny, které už nemá kam ukládat, v sobě váže větší množství vody. Odkyselením těla se vázání vody stane zbytečným. Dá se takto rychle shodit zbytečná kila.

Rychlou úlevu pocítíme také po požívání doplňků stravy obsahujících zásadotvorné minerály. Také pití míchaných bylinkových čajů má úžasné účinky, protože louhováním bylin do vody dostáváme minerály v koloidní formě, které jsou pro tělo ty nejlépe vstřebatelné. Při použití rostlin z čistých míst je nejlépe rostliny pouze 24 hodin zastudena louhovat. Případně lze pak takto vzniklý macerát přecedit, bylinky znovu zalít vodou a vyvařit. Obě části pak po vychladnutí smíchat a popíjet. Zachovají se tak důležité látky, které se jinak vařením zničí.

Po počátečních úspěších, třeba se zásaditými koupelemi, zvažme, zda by nám nestálo za tu námahu zkusit i další metody ke zlepšení zdraví, a to především detoxikaci těla, omezení příjmu toxických látek potravou a vodou, změna jídelníčku od masa směrem k zelenině a ovoci, zařazením trochy pohybu do svého denního rozvrhu a také detoxikací duše. Jsme dnes zavalováni množstvím stresu, napětí a nezpracovatelných informací, což překvapivě také přispívá ke zvyšování kyselosti organismu. Dlouhodobý nebo intenzivní stres není slučitelný s dobrým zdravím.

Také důkladné žvýkání dokáže přispět k odkyselení těla. Kyseliny jsou při něm neutralizovány již v ústech za pomoci slin a díky tomu není tělo dále zatěžováno. Někde se dokonce uvádí, že každé sousto by se mělo přežvýkat 32x, ovšem to už je tak trochu trápení zvířátek :-)

Překyselení bývá způsobeno také povrchním dýcháním, při němž není dostatečně odváděn kysličník uhličitý, který pak ve formě kyseliny uhličité překyseluje krev. Podobný účinek má alkohol a léky na spaní.

Nebuďme kyselí, buďme zdraví, aneb slovy klasika: Slunce v duši!

 

Měření kyselosti

Měření kyselosti není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Během dne se několikrát hodnota mění. Použijte pH papírky s nejpřesnějšími hodnotami mezi pH 5 až 9. Koupíte v lékárně.

1) Nejspolehlivější by bylo shromažďovat po celý den moč v jedné nádobě a měření promíchaného obsahu provést na konci dne. Tato hodnota by měla být u zdravého nepřekyseleného člověka v rozmezí 6,3 až 7,2 pH. Čím blíže horní hodnotě rozsahu, tím lépe. Ještě vyšší hodnoty jsou ale už nebezpečné!

2) Další možností je citronový test slin. Do 1 dl vody přidáme čtvrtinu šťávy z jednoho citronu a vodu vypijeme. Po minutě a půl si změříme pH slin. Měla by být pH 8 nebo víc, pokud máte dostatek zásad k ochraně zubů.

3) Měření slin, které se provádí nejméně dvě hodiny po jídle. Závěry jsou pak následující:
pH 6,1 a méně - nebezpečný zdraví silně ohrožující nedostatek zásad
pH 6,2-6,4 - akutně neohrožující nedostatek zásad
pH 6,5-6,7 - poměrně dobrý stav zásaditých minerálů v těle
pH 6,8-7,4 - perfektní hodnota
pH 7,5 a víc - prozrazuje parazity ve střevech, používání drog

 

Zásadité koupele

Nejlevnějším a současně nejjednodušším způsobem částečného odkyselování lidského těla jsou zásadité koupele. Používá se k nim jedlá soda (soda bicarbona, hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3), kterou si můžeme poměrně levně koupit. Jedlou sodu koupíme za cenu přibližně od 20 do 50 Kč za jeden kilogram. Levnější jsou velká balení. Musíme si ale dát velký pozor, abychom nekoupili sodu s hliníkem. Výrobci do sody totiž mohou přidávat jako antispékavou úpravu hliník a jeho soli. Tím bychom si ale zbytečně zadělávali na Alzheimerovu chorobu. Hledejme proto sodu bez hliníku, tedy takovou, kde je to výslovně uvedeno. Další pomůckou jsou lakmusové papírky nebo pH metr pro měření kyselosti či zásaditosti.

Nejsnáze, anebo pokud nemáme vanu, koupele provedeme v hranatém lavoru (plastové umývadlo). Do vody rozmícháme tolik sody, aby roztok měl pH hodnotu 8,5. Do roztoku ponoříme nohy na 2-3 hodiny. Tak dlouhá doba je nutná proto, že kyseliny v těle se začnou neutralizovat nejdřív po hodině koupele. Pokud je vaším hobby sledování televize, pak ani nebudeme vědět, jak rychle léčivá procedura proběhne. Na nohou má odkyselování formou koupele největší účinek, neboť se jimi vylučuje hodně toxinů z těla. Říká se proto, že nohy jsou naše druhé ledviny. Vylučované toxiny jsou u některých lidí velmi výrazně cítit. Proceduru můžeme opakovat klidně i každý den.

Pokud máme doma vanu, bude odkyselování probíhat mnohem vydatněji, protože využijeme pro odkyselování podstatně větší plochu kůže. Jen si musíme koupelnu předem dostatečně vyhřát, aby se teplo naakumulovalo do stěn kolem vany a my jsme se nenachladili. Ideální by byla vana s vlastním ohřevem.

Při opakování zásadité koupele obden až ob dva dny bychom už po prvním týdnu měli cítit znatelné zlepšení své vitality a nálady. Pokud trpíme některou nemocí zapříčiněnou překyselením organismu, pak i zde můžeme ucítit úlevu nebo někdy dokonce i zmizení všech potíží s nemocí spojených.

 

Kyselinotvorné potraviny

Nezáleží na chuti potravin při jídle, ale na tom, zda odpadní látky po jejich strávení jsou kyselé nebo zásadité. Zářným příkladem je zralý citron, který je kyselý chuťově, ale přesto patří mezi zásadotvorné potraviny. Cukr je zase sladký, ale je kyselinotvorný.

Zásaditý odpad se vytváří pouze z chemicky neošetřené zeleniny a ovoce (kromě švestek a brusinek), z několik dní naklíčených klíčků a výhonků. U ovoce ale podle stupně zralosti při sklizni a míry překyselení organismu. Několik málo věcí je neutrálních - med, kukuřičný škrob, rostlinné oleje lisované zastudena, káva, tapioka. Vše ostatní vytváří kyselý odpad. Nejhoršími potravinami jsou sladké limonády, rafinovaný cukr, sladkosti, výrobky z bílé mouky, ústřice, mušle, vepřové maso a uzeniny. Jedním z nejlepších nástrojů na srovnání pH je zelený ječmen. [22]

Slovíčko sporné označuje potraviny, které různé zdroje zařazují do různých skupin.

alkohol
• ančovičky
• arašídy (buráky)
• artyčoky - sporné
• avokádo - sporné
• bílé víno
bílé pečivo - v menší míře navíc zahleňuje
bílý chléb - v menší míře navíc zahleňuje
• bonbony
• brambůrky
• brusinky - sporné
• citrony nezralé
cukr rafinovaný (i hnědý)
• černý čaj
• černý chléb
• čočka - v menší míře navíc zahleňuje
• čokoláda
• džusy, zvláště ovocné a pomerančové
• eidam - navíc zahleňuje
• ementál - navíc zahleňuje
• fritovací olej
• hořčice
• hovězí maso - navíc zahleňuje
• hrách zralý, sušený - v menší míře navíc zahleňuje
• hranolky
• husa - navíc zahleňuje
• ječmen - v menší míře navíc zahleňuje
• jehněčí maso - navíc zahleňuje
• jitrnice - navíc zahleňuje
• kandované ovoce
• kapr - navíc zahleňuje
• káva - sporné
• kakao
• kachna - navíc zahleňuje
• kečup
• kešu ořechy
• klobásy - navíc zahleňují
kofeinové nápoje - coly
• kokosový olej - sporné
• kokos
• kola
• koláče - v menší míře navíc zahleňují
• králík - navíc zahleňuje
• krocan - navíc zahleňuje
• křehký chléb
• kukuřice - sporné
• kuře - navíc zahleňuje
• limonády
• lískové ořechy - sporné
• losos - navíc zahleňuje
• majonéza
• makrela - navíc zahleňuje
• mandle
• margarín - sporné
• máslové sušenky
• minerální voda perlivá
• mléčné výrobky - navíc zahleňují
• mléko UHT a pasterizované - navíc zahleňuje
• mušle
• nakládaná zelenina
• nugát
• ocet
• ovárek - navíc zahleňuje
• ovesné vločky
• ovocné víno
• para ořechy
• parmazán - navíc zahleňuje
• pečivo
perlivé nápoje
• perník
• pistácie
• pivo
• pstruh - navíc zahleňuje
• pšenice
• pšeničná krupice - v menší míře navíc zahleňuje
• pšeničný chléb - v menší míře navíc zahleňuje
• rebarbora
• rum (i tuzemák)
• růžičková kapusta - dost sporné
• rybí tyčinky - navíc zahleňují
• ryby - navíc zahleňují
• rýže
• salámy - navíc zahleňují
• sardinky - navíc zahleňují
• sezamová semínka
• skopové maso - navíc zahleňuje
• slazené nápoje
• sůl rafinovaná
• sycené nápoje
• sýry tavené, tvrdé, ovčí i kozí - navíc zahleňují
• šlehačka
• špek - navíc zahleňuje
• šunka - navíc zahleňuje
• švestky - sporné
• telecí maso - navíc zahleňuje
• těstoviny - v menší míře navíc zahleňují
• třtinový cukr - sporné
• tučné maso - navíc zahleňuje
• tučné sýry - navíc zahleňují
• tuky
• tuňák - navíc zahleňuje
• tvaroh - sporné
• umělá sladidla
• uzeniny - navíc zahleňují
• vaječný žloutek - sporné - také zahleňuje
vepřové maso
• vlašské ořechy
• vnitřnosti - navíc zahleňují
• zákusky
• zakysaná smetana
• zkyslé mléko - navíc zahleňuje
• živočišné tuky

 

Přibližně neutrální potraviny

• ananas
• artyčoky
• baklažán
• banány
• borůvky
• brambory vařené ve slupce
• brusinky - sporné
• celozrnné nepšeničné těstoviny
• celozrnný nepšeničný chléb
• cibule
• cukrová kukuřice
• červené zelí
• česnek
• dýně
• fazole - v menší míře zahleňuje
• graham
• houby
• jáhly
• jogurt
• kapusta
• kaštany
• kiwi
• křen
• kukuřice - sporné
• kyselá smetana
• laskavec
• lilek
• margarín - sporné
• máslo
• nudle
• ořechy
• paprika
• podmáslí
• rostlinné oleje lisované za studena
• salát polníček
• slunečnicový olej
• smetana
• špalda
• špaldová krupice
• tvaroh - sporné
• vaječný bílek - zahleňuje
• ústřice
• včelí med
• višně
• žampiony

 

Zásadotvorné potraviny

• aloe
• angrešt
• aspik - sporné
• avokádo - sporné
• bambusové klíčky
• bílé fazole
• bílý pepř
• bobkový list
• brambory neloupané
• brokolice
• broskve
• brynza - sporné
• bylinkové čaje
• celer
• citrony zralé - jsou také sporné, protože se sklízejí a prodávají nezralé
• cukety
• čaj - sporné
• čekanka
• černý rybíz
• červená řepa
• červený meloun
• datle
• droždí
• dýňová jádra
• fazole mladé lusky
• fenykl
• fíky
• grapefruit
• hlávkové zelí
• hlávkový salát
• hovězí filety - sporné
• hrášek mladý
• hrozny
• hrušky
• husí prsa - velmi sporné - zahleňují
• chřest
• jablečná šťáva
• jablečné víno
• jablka
• jahody - sporné
• kapusta kadeřavá
• karotka
• kaštan jedlý
• kdoule
• kedlubny
• klíčky
• kmín
• kokosový olej - sporné
• kopr
• kroupy
• krupice
• krůtí maso - velmi sporné - zahleňuje
• kuskus
• květák
• kyselé zelí
• ledový salát
• limetka
• listová zelenina
• majoránka
• mák
• maliny
• mandarinky
• mango
• meloun
• meruňky
• mirabelky
• mléko syrové nepasterizované - sporné - zahleňuje
• mořské řasy
• mrkev
• nektarinky
• okurka čerstvá
• ostružiny
• papája
• pastiňák
• pekařské droždí - sporné
• petržel
• pivovarské kvasnice - sporné - zahleňují
• pomeranč
• pórek
• rajčata - sporné
• rozinky
• růžičková kapusta - sporné
• rybíz
• rýže natural
• ředkev bílá
• ředkvičky
• řeřicha
• salát
• slepice - sporné - zahleňuje
• slunečnicová semínka
• smetana nepasterizovaná - sporné
• soja (pozor na geneticky modifikovanou, které se k nám údajně z Ameriky dováží 85 %) - zahleňuje
• sojová mouka - zahleňuje
• sojová omáčka - zahleňuje
• sójové klíčky
• sojové mléko - zahleňuje
• sojový tvaroh (tofu) - zahleňuje
• sůl mořská
• sušené ovoce (pozor na Éčka)
• syrovátka - sporné
• syrová zelenina
• syrové brambory
• syrové ovoce
• šípky
• špenát čerstvý
• štěrbák
• švestky - sporné
• telecí filé - sporné
• třešně
• třtinový cukr - sporné
• tuřín
• tykev
• zázvor
• zelený čaj
• zelí
• žitná mouka
• žitný chléb

 

Co ještě pro odkyselení

Zdravou čistou vodu - potřebujeme vyplavit kyselost a toxiny ven z těla; i nedostatek vody způsobuje zvýšenou kyselost organismu.

Vláknina v potravě - pomáhá odstranit kyselost a toxiny ven z těla, detoxikuje

Zralé nechemizované citrusové plody i šťávy podporují vylučování kyselých látek z organismu

Také spoustu relaxace, lásky, klidu, odpočinku, spánku a trochu pohybu. Pomáhá také delší žvýkání jídla.

Doplňky stravy, např. kapky Bitterstern.

 

Varování

Bezpečnost použití rostlin, léčiv, potravinových doplňků a prostředků i diagnózu své choroby vždy konzultujte se svým lékařem. Provozovatel webu nenese odpovědnost za správnost informací, ani za nedopatření, nesprávný výklad nebo jakákoli nesprávná rozhodnutí učiněná na základě informací zde uvedených. Jedná se pouze o soupis získaných informací, které většinou nebyly ověřovány. Další informace jsou obsaženy v uvedených zdrojích literatury a na internetu. Účelem této stránky není podněcovat návštěvníka k samoléčení své nemoci. Kdo se chce léčit, musí vždy navštívit svého odborného lékaře. Účelem je pouze informace o používaných nebo starých alternativních možnostech léčby a prevence nemocí. Zde uvedené informace rozhodně neslouží jako náhrada za radu vydanou lékařem.

 

Literatura

[1] Květena České republiky (Academia 1990-2010)
[2] Naše rostliny v lékařství (MUDr. Jaroslav Korbelář, Zdeněk Endris, Avicenum 1981)
[3] Léčivé rostliny (Ph. Mg. Emanuel Senft, Praha 1930)
[4] Názorná květena zemí koruny české (prof. František Polívka, sv. 4, Olomouc 1900)
[5] Zdravý život s babiččinými bylinkami (Dionýz Dugas, Banská Bystrica 2004)
[6] Zelená lékárna (V. G. Rubcov, K. Beneš, Lidové nakladatelství Praha 1984)
[7] Léčivé rostliny I, Pěstování... (Š. Neubauer, K. Klimeš, L. Černá, Svépomoc 1984)
[8] Léčivé rostliny II, Sbírané... (Š. Neubauer, K. Klimeš, L. Černá, Svépomoc 1986)
[9] Léčivé rostliny III, Lidový receptář... (M. Mičánková, J. Lejnar, Svépomoc 1990)
[10] Pryč s kyselostí (Kurt Tepperwein, nakl. Noxi 2011)
[11] Zelená lékárna (James A. Duke, nakl. PWP Praha 2006)
[12] Byliny z Boží zahrady (Maria Treben, Eminent 2009)
[13] Herbář léčivých rostlin, 1. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 1994)
[14] Herbář léčivých rostlin, 2. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 1995)
[15] Herbář léčivých rostlin, 3. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 2002)
[16] Herbář léčivých rostlin, 4. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 1996)
[17] Herbář léčivých rostlin, 5. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 1996)
[18] Herbář léčivých rostlin, 6. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 1996)
[19] Herbář léčivých rostlin, 7. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 1999)
[20] Jak vyléčit 200 nejčastějších nemocí (Gennadij Malachov, Eugenika 2007)
[21] Pravda o doplňcích stravy (Brian R. Clement, Ph.D., Mladá fronta 2016)
[22] Nespěchejte do rakve (Tomáš Kašpar, Akademie úspěchu, 2013)
[23] Sám sobě doktorem (Jiří Cingroš, EUROMEDIA GROUP a.s., 2003)
[24] Hladovění pro zdraví (MUDr. Vilma Partyková, Impuls, 2017)
[25] Detoxikace, odkyselení, pročištění celého těla (Weise Otfried D., Fontána 2002)
[26] Omládněte (Norman Wardhaugh Walker, FIN 1995)
[27] Cvičíme jógu (André Van Lysebeth, Olympia Praha 1988)
[28] Umíráme na objednávku (Tomáš Kašpar, Akademie úspěchu, 2014)
[29] Život bez pšenice (William Davis, Jota 2013)
Internetové zdroje








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Zdraví     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy
Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.
TOPlist