Fotodoma

Fotodoma » Přírodní léčiva » Překyselení organismu

Překyselení organismu

POZOR! Bezpečnost použití rostlin, léčiv a prostředků i diagnózu své choroby vždy konzultujte se svým lékařem. Provozovatel webu nenese odpovědnost za správnost informací, ani za nedopatření, nesprávný výklad nebo jakákoli nesprávná rozhodnutí učiněná na základě informací zde uvedených. Jedná se pouze o soupis získaných informací. Další informace jsou obsaženy v uvedených zdrojích. Účelem této stránky není podněcovat návštěvníka k samoléčení své nemoci. Kdo se chce léčit, musí vždy navštívit svého odborného lékaře. Účelem je pouze informace o alternativních možnostech léčby a prevence nemocí. Neslouží jako náhrada za radu vydanou lékařem.

Snubak.cz, svatební oznámení a snubní prsteny

Překyselení organismu nám způsobuje demineralizaci těla a zapříčiňuje vznik mnoha, a to i velmi vážných nemocí. Mezi jinými vznik rakoviny. Přírodní prostředky proti překyselení organismu jsou přitom vcelku jednoduché a levné.

Kyselost lze nejméně náročným způsobem částečně snížit zásaditými koupelemi, třeba alespoň máčením nohou nebo koupelemi v roztoku jedlé sody a změnou stravování a životního stylu.

Vyhněme se v první řadě kyselinotvorným činitelům, což je stres, nedostatek spánku, nedostatek pohybu, nezdravá střevní mikroflora, nedostatek tekutin, jedy ze znečištění vody, jídla a vzduchu a dále kyselinotvorným potravinám.

Snížení kyselosti je téměř univerzálním lékem na mnoho nemocí, a to i těch nejzávažnějších.

Při snižování kyselosti je důležité průběžně provádět detoxikaci těla, abychom odvedli odpadní látky pryč z těla. Pro vypláchnutí těchto odpadů je potřeba pít hodně kvalitní čisté vody. Pro snižování kyselosti je potřeba tělu dodávat zásadotvorné látky, a to změnou jídelníčku, přidáním zásadotvorných potravinových doplňků i celkovou změnou životního stylu.

Nejlevnějším a současně nejjednodušším způsobem částečného odkyselování lidského těla jsou zásadité koupele. Používá se k nim jedlá soda (soda bicarbona, hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3), kterou si můžeme poměrně levně koupit. Jedlou sodu koupíme za cenu přibližně od 20 do 50 Kč za jeden kilogram. Levnější jsou velká balení. Musíme si ale dát velký pozor, abychom nekoupili sodu s hliníkem. Výrobci do sody totiž mohou přidávat jako antispékavou úpravu hliník a jeho soli. Tím bychom si ale zbytečně zadělávali na Alzheimerovu chorobu. Hledejme proto sodu bez hliníku, tedy takovou, kde je to výslovně uvedeno. Další pomůckou jsou lakmusové papírky nebo pH metr pro měření kyselosti či zásaditosti.

Nejsnáze, anebo pokud nemáme vanu, koupele provedeme v hranatém lavoru (plastové umývadlo). Do vody rozmícháme tolik sody, aby roztok měl pH hodnotu 8,5. Do roztoku ponoříme nohy na 2-3 hodiny. Tak dlouhá doba je nutná proto, že kyseliny v těle se začnou neutralizovat nejdřív po hodině koupele. Pokud je vaším hobby sledování televize, pak ani nebudeme vědět, jak rychle léčivá procedura proběhne. Na nohou má odkyselování formou koupele největší účinek, neboť se jimi vylučuje hodně toxinů z těla. Říká se proto, že nohy jsou naše druhé ledviny. Vylučované toxiny jsou u některých lidí velmi výrazně cítit. Proceduru můžeme opakovat klidně i každý den.

Pokud máme doma vanu, bude odkyselování probíhat mnohem vydatněji, protože využijeme pro odkyselování podstatně větší plochu kůže. Jen si musíme koupelnu předem dostatečně vyhřát, aby se teplo naakumulovalo do stěn kolem vany a my jsme se nenachladili. Ideální by byla vana s vlastním ohřevem.

Při opakování zásadité koupele obden až ob dva dny bychom už po prvním týdnu měli cítit znatelné zlepšení své vitality a nálady. Pokud trpíme některou nemocí zapříčiněnou překyselením organismu, pak i zde můžeme ucítit úlevu nebo někdy dokonce i zmizení všech potíží s nemocí spojených.

Lákavým bonusem snížení kyselosti, pokud provádíme současně také detoxikaci organismu, může být také nečekané zmenšení objemu těla, tedy i velmi podstatné snížení váhy. Tělo totiž, aby rozředilo kyseliny, které už nemá kam ukládat, v sobě váže větší množství vody. Odkyselením těla se vázání vody stane zbytečným. Dá se takto rychle shodit zbytečná kila.

Rychlou úlevu pocítíme také po požívání doplňků stravy obsahujících zásadotvorné minerály. Také pití míchaných bylinkových čajů má úžasné účinky, protože louhováním bylin do vody dostáváme minerály v koloidní formě, které jsou pro tělo ty nejlépe vstřebatelné. Při použití rostlin z čistých míst je nejlépe nejdřív rostliny 24 hodin zastudena louhovat, pak takto vzniklý macerát přecedit, bylinky znovu zalít vodou a vyvařit. Obě části pak po smíchání popíjet. Zachovají se tak důležité látky, které se jinak vařením zničí.

Po počátečních úspěších zvažme, zda by nám nestálo za tu námahu zkusit i další metody ke zlepšení zdraví, a to především detoxikaci těla, omezení příjmu toxických látek potravou a vodou, změna jídelníčku od masa směrem k zelenině a ovoci, zařazením trochy pohybu do svého denního rozvrhu a také detoxikací duše. Jsme dnes zavalováni množstvím stresu, napětí a nezpracovatelných informací, což překvapivě také přispívá ke zvyšování kyselosti organismu. Dlouhodobý nebo intenzivní stres není slučitelný s dobrým zdravím.

Také důkladné žvýkání dokáže přispět k odkyselení těla. Kyseliny jsou při něm neutralizovány již v ústech za pomoci slin a díky tomu není tělo dále zatěžováno. Někde se dokonce uvádí, že každé sousto by se mělo přežvýkat 32x, ovšem to už je tak trochu trápení zvířátek :-)

Nebuďme kyselí, buďme zdraví, aneb slovy klasika: Slunce v duši!

 

Kyselinotvorné potraviny

Nezáleží na chuti potravin při jídle, ale na tom, zda odpadní látky po jejich strávení jsou kyselé nebo zásadité. Zářným příkladem je citron, který je kyselý chuťově, ale přesto patří mezi zásadotvorné potraviny. Cukr je zase sladký, ale je kyselinotvorný.

Zásaditý odpad se vytváří pouze ze zeleniny a ovoce, kromě švestek a brusinek. Několik málo věcí je neutrálních - med, kukuřičný škrob, rostlinné oleje, káva, tapioka. Vše ostatní vytváří kyselý odpad. Nejhoršími potravinami jsou sladké limonády, rafinovaný cukr, sladkosti, výrobky z bílé mouky, ústřice, mušle, vepřové maso a uzeniny. Jedním z nejlepších nástrojů na srovnání pH je zelený ječmen. [22]

Slovíčko sporné označuje potraviny, které různé zdroje zařazují do různých skupin.

alkohol
• ančovičky
• arašídy (buráky)
• artyčoky - sporné
• avokádo - sporné
• bílé víno
bílé pečivo
bílý chléb
• bonbony
• brambůrky
• brusinky - sporné
cukr rafinovaný (i hnědý)
• černý čaj
• černý chléb
• čočka
• čokoláda
• eidam
• ementál
• fritovací olej
• hořčice
• hovězí maso
• hrách zralý, sušený
• hranolky
• husa
• ječmen
• jehněčí maso
• jitrnice
• kandované ovoce
• kapr
káva
• kakao
• kachna
• kečup
• kešu ořechy
• klobásy
kofeinové nápoje - coly
• kokosový olej - sporné
• kokos
• kola
• koláče
• králík
• krocan
• křehký chléb
• kukuřice - sporné
• kuře
• limonády
• lískové ořechy - sporné
• losos
• majonéza
• makrela
• mandle
• margarín - sporné
• máslové sušenky
• minerální voda perlivá
• mléčné výrobky
• mléko UHT a pasterizované
• mušle
• nakládaná zelenina
• nugát
• ocet
• ovárek
• ovesné vločky
• ovocné víno
• para ořechy
• parmazán
• pečivo
perlivé nápoje
• perník
• pistácie
• pivo
• pstruh
• pšeničná krupice
• pšeničný chléb
• rebarbora
• rum (i tuzemák)
• růžičková kapusta - sporné
• rybí tyčinky
• ryby
• rýže
• salámy
• sardinky
• sezamová semínka
• skopové maso
• slazené nápoje
• sůl rafinovaná
• sycené nápoje
• sýry tavené, tvrdé, ovčí i kozí
• šlehačka
• špek
• šunka
• švestky - sporné
• telecí maso
• těstoviny
• třtinový cukr - sporné
• tučné maso
• tučné sýry
• tuky
• tuňák
• tvaroh - sporné
• umělá sladidla
• uzeniny
vepřové maso
• vlašské ořechy
• vnitřnosti
• zákusky
• zakysaná smetana
• zkyslé mléko
• živočišné tuky

 

Přibližně neutrální potraviny

• ananas
• artyčoky
• baklažán
• banány
• borůvky
• brusinky - sporné
• celozrnné těstoviny
• celozrnný chléb
• cibule
• cukrová kukuřice
• červené zelí
• česnek
• dýně
• fazole
• graham
• houby
• jáhly
• jogurt
• kapusta
• kaštany
• kiwi
• křen
• kukuřice - sporné
• kyselá smetana
• laskavec
• lilek
• margarín - sporné
• máslo
• nudle
• ořechy
• paprika
• podmáslí
• rostlinné oleje lisované za studena
• salát polníček
• slunečnicový olej
• smetana
• špalda
• špaldová krupice
• tvaroh - sporné
• vaječný bílek
• ústřice
• včelí med
• višně
• žampiony

 

Zásadotvorné potraviny

• aloe
• angrešt
• aspik - sporné
• avokádo - sporné
• bambusové klíčky
• bílé fazole
• bílý pepř
• bobkový list
• brambory neloupané
• brokolice
• broskve
• brynza - sporné
• bylinkové čaje
• celer
• citrony
• cukety
• čekanka
• černý rybíz
• červená řepa
• červený meloun
• datle
• droždí
• dýňová jádra
• fazole mladé lusky
• fenykl
• fíky
• grapefruit
• hlávkové zelí
• hlávkový salát
• hovězí filety - sporné
• hrášek mladý
• hrozny
• hrušky
• husí prsa - sporné
• chřest
• jablečná šťáva
• jablečné víno
• jablka
• jahody
• kapusta kadeřavá
• karotka
• kaštan jedlý
• kdoule
• kedlubny
• klíčky
• kmín
• kokosový olej - sporné
• kopr
• kroupy
• krupice
• krůtí maso - sporné
• kuskus
• květák
• kyselé zelí
• ledový salát
• limetka
• listová zelenina
• majoránka
• mák
• maliny
• mandarinky
• mango
• meloun
• meruňky
• mirabelky
• mléko syrové nepasterizované - sporné
• mořské řasy
• mrkev
• nektarinky
• okurka čerstvá
• ostružiny
• papája
• pastiňák
• pekařské droždí - sporné
• petržel
• pivovarské kvasnice - sporné
• pomeranč
• pórek
• rajčata
• rozinky
• růžičková kapusta - sporné
• rybíz
• rýže natural
• ředkev bílá
• ředkvičky
• řeřicha
• salát
• slepice - sporné
• slunečnicová semínka
• smetana nepasterizovaná - sporné
• soja (pozor na geneticky modifikovanou, které se k nám údajně z Ameriky dováží 85 %)
• sojová mouka
• sojová omáčka
• sójové klíčky
• sojové mléko
• sojový tvaroh (tofu)
• sůl mořská
• sušené ovoce (pozor na Éčka)
• syrovátka - sporné
• syrová zelenina
• syrové brambory
• syrové ovoce
• šípky
• špenát čerstvý
• štěrbák
• švestky - sporné
• telecí filé - sporné
• třešně
• třtinový cukr - sporné
• tuřín
• tykev
• vaječný žloutek - sporné
• zázvor
• zelený čaj
• zelí
• žitná mouka
• žitný chléb

 

Co ještě pro odkyselení

Zdravou čistou vodu - potřebujeme vyplavit kyselost a toxiny ven z těla; i nedostatek vody způsobuje zvýšenou kyselost organismu.

Vláknina v potravě - pomáhá odstranit kyselost a toxiny ven z těla, detoxikuje

Citrusové plody i šťávy podporují vylučování kyselých látek z organismu

Také spoustu relaxace, lásky, klidu, odpočinku, spánku a trochu pohybu. Pomáhá také delší žvýkání jídla.

 

Literatura

[10] Pryč s kyselostí (Kurt Tepperwein, Noxi 2011)
[22] Nespěchejte do rakve (Tomáš Kašpar, Akademie úspěchu, 2013)








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Recepty     Rostliny     Přírodní léčiva     Recenze a články
Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.