Fotodoma

Fotodoma » Zahrada » Odrůdy jabloní » Jabloň Newyorská reneta

Jabloň Newyorská reneta

 

Zlaté šperky Svatební oznámení Snubní prsteny

 

Vlastnosti odrůdy jabloní a jablek Newyorská reneta

Zrání
 
Doba sklizně: konec září až začátek října
Konzumní zralost: listopad až prosinec
Skladovatelnost: do února až konce května
Zařazení: zimní odrůdy jabloní
   
Hlavní přednosti stará odrůda jabloně
  dobrá odolnost proti mrazu
  málo náchylná strupovitosti a padlí
  dlouhá skladovatelnost
   
Hlavní nedostatky  
   
Plod
 
Chuť dužniny: sladce navinulá, lehce kořenitá
Hodnocení chuti: dobrá až výborná
Vůně dužniny: viná
Konzistence dužniny: jemná, pevná
Šťavnatost dužniny:  
Barva dužniny: bílo žlutá, místy pod slupkou načervenalá
Tloušťka a pevnost slupky:  
Povrch slupky: hladký
Barva slupky: zelenavá, později světle žlutá, krycí rozmytá tmavě červená, částečně pruhovaná, běložluté tečky
Velikost plodu: střední
Tvar plodu: zploštěle kulovitý, částečně zhranatělý
   
Strom
 
Pěstitelská oblast, poloha:  
Vhodná nadmořská výška:  
Půda:  
Intenzita růstu: bujná, vysoký strom
Koruna:  
Plodonosný obrost:  
Řez:  
Pěstitelský tvar:  
   
Odolnost
 
Zimní mráz: dobrá odolnost
Mráz v době květu:  
Strupovitost: málo náchylná
Padlí: málo náchylná
Rakovina:  
Vadnutí:  
Hnití:  
Otlačování plodů:  
Vhodnost k transportu:  
Nároky na chemickou ochranu:  
   
Plodnost
 
Začátek plodnosti: pozdní
Výše sklizně: uspokojivá, později velká
Pravidelnost sklizně:  
Probírka plodů:  
   
Kvetení
 
Doba kvetení:  
Klíčivost pylu:  
Požadavky:  
Opylování:  
Vhodní opylovači:  
   
Vhodnost pro
 
Ekologické pěstování:  
Zahrádkáře:  
Velkovýrobu:  
   
Použití
 
Přímý konzum: ano
Skladování: ano
Kuchyňské zpracování:  
Konzervace:  
Sušení:  
Víno:  
Povidla:  
Moštování:  
Destilace:  
   
Původ
 
Země: USA
Šlechtitel:  
Matečné odrůdy:  
Registrace od: stará odrůda z konce 19. století nebo starší
Regionalita:  
   
Synonyma a další názvy Reneta Novoyorkská, New York Reinette, New Yorker Renette, Newtons Pippin, Wahre Newyorker Reinette, Die Neujorker Reinette, Reinette de Newyork, Pomme de Newjork, Newton’s Pippin, The Newnton Pippin, Neustadťs Pippin, Wahre Neu-Yorker Reinette, Die Neujork Reinette, Amerikanischer Gewürzapfel, Pr. Noveboracensis, S. Green Winter Pippin, Ab. Pomme de Newyork, Märt. Large Yellow Newton Pippin, Coxe American large, green N. Pippin, Downton Peppin
   
Podrobný popis Antonín Dvořák, Jiří Vondráček - Malá pomologie 1, Jablka
  František J. Thomayer - České ovoce, Díl I.: Jablka
   

 

 

Newyorská reneta v Thomayerově knize České ovoce

Newyorská reneta

Reneta Novoyorkská

Diel IV., 2. Lucas X. 2. b (a), Hogg II. 1. B. Náš plod bylo by lze vřaditi mezi zlaté renety, tedy L. XII. (**†† říjen — únor až květen).
______________

Původ. Reneta Novoyorkská patří k oněm plodům, o jichž pravosti různí se úsudky starších spisovatelů. Diel V., str. 152 (r. 1802.) podává popis tohoto jablka, který jenom částečně shoduje se s naším jablkem. Po něm Christ č. 111 (r. 1817.) přidává mu název Newtons Pippin a vřadil jej mezi zlaté renety. Popis jeho jest již věrnější než Dielův. Liegel č. 30. nazývá jej Wahre Newyorker Reinette. S přídavkem „Wahre“ uvádí ji též Dochnal č. 724. a Dittrich č. 260. Tento vyslovuje domněnku, že Diel neměl při svém popisu pravý plod před sebou a také shledáváme v knize, kterou vydal Diel v roce 1817., tedy o 15 roků později než V. svazek, že opravil dřívější své tvrzení tím, že přidal též „Wahre N.-R.“ (viz Diel System Verz. č. 267). To přivádí nás k domněnce, že kolovalo v Evropě pod jménem „Novoyorkská reneta" několik různých sobě podobných jablek. Jahn i Dittrich dokazují, že plod, který Diel poprvé popsal, jest reneta Orleanská. Podobná chyba vytýká se Dielovi při „Triumph Reinette“. V „Ill. Handb. d. Obst. “ jest uveden popis renety Novoyorkské, který se s naším jablkem nejlépe shoduje (viz č. 508). Při valné hromadě zemsk. ovocnického spolku v Čechách r. 1888. mluvilo se o R. Novoyorkské a bylo souhlasně vyřčeno, že R. N. jest samostatný druh, který v Čechách jest rozšířen a shoduje se úplně s naším vyobrazením čili s originálem, který jsme byli v této schůzi předložili.

Pokud jsme z různých pramenů shledali, pochází reneta Novoyorkská z Francie (o Dielu se tvrdí, že ji objednal v Londýně), jest však v Čechách všeobecně rozšířena.

Literatura a synonyma. Málokteré jablko má tak četná synonyma nepochybně proto, že pod tímto názvem prodávalo se několik různých jablek.

Diel V. sv. str. 152. Die Neujorker Reinette, R. de Newyork, Pomme de Newjork, Christ č. 112, Newton’s Pippin (Neustadťs Pippin), Diel Syst. Verz. č. 267. Wahre Newyorker Reinette, Dittrich č. 260. Die wahre Newyorker R., Liegel č. 30. Wahre Newyorker R., Dochnahl č. 724. Wahre Neu-Yorker Reinette, Cataloque of Trees The Newnton Pippin, Teutscher Obstgärtner č. 70, Die Neujork R., Amerikanischer Gewürzapfel, Hort. Soc. 235. Pr. Noveboracensis, S. Green Winter Pippin, Ab. Pomme de Newyork, Märt. Large Yellow Newton Pippin, Coxe American large u. green N. Pippin. Nejčastěji vyskytovala se pod jménem Downton Peppin. Časopis česk. zahradníků č. 11. 1888 Reneta Novoyorkská.

Tvar. Plod, který spatřuje se na našem vyobrazení, byl nám zaslán p. Maruškou ze Svijan-Podolu. R. Nov. jest zploštělá, ku kalichu se zužuje, jest as 5 1/2 cm vysoká a 7 cm široká. Má široké vyvýšeniny, jimiž nabývá plod tvaru jakoby pětihraného.

Kalich jest uzavřený a spočívá ve velmi ploché a široké prohlubině. Při dokonale vyvinutém jablku zdá se, jako by prohlubina vůbec se nevyskytovala (viz řez). Lístky květu jsou krátké, šedozelené a mají ve svém sousedství malá žebra.

Stopka jest tenká, avšak dosti silná, as 2 cm dlouhá a sedí v hluboké, nálevkovité, rzí pokryté prohlubině.

Slupka jest hladká, na počátku zelenavá a později světle žlutá, někdy zelenavě žlutá. Červená barva pokrývá dvě třetiny celého povrchu a jest rozbředlá s neurčitě ohraničenými pruhy. Určitěji vynikají červené pruhy kolem prohlubiny šťopky. Charakteristické jsou běložluté tečky, které čím blíže ku šťopce, tím řidčeji se vyskytují, za to však tím větší bývají a mají ve svém středu skvrny; čím blíže ku kalichu, tím menší a hustší jsou skvrny. Mimo to lze pozorovati na povrchu rezavé až kožnaté skvrny, u šťopky nejvíce.

Dužnina jest bledožlutá a místy pod slupkou načervenalá, jest jemná a pevná, chuti výborné, lehce okořenělé, po vínu páchnoucí a sladká. Mnozí řadí ji vedle míšeňského jablka.

Jaderník jest částečně bezosý s otevřenými pouzdry a četnými hnědými jádry. Osa prodlužuje se až ku prohlubině kalichu.

Uzrává v Čechách v prosinci a udrží se lehko až do konce května. Z toho viděti, že pro svou výbornou chuť a dlouhé trvání náleží mezi plody první jakosti a sice jako jablko stolní.

Strom roste velmi bujně a vysoko a jest později velmi úrodný. Letorosty jsou červenavě hnědé, hustě bíle tečkované a ku špičce plstnaté. Listy nejsou příliš veliké a řapík listu jest prostředně dlouhý. Květy jsou veliké a bílé; růžovou barvu na květech lze jen místy pozorovati. Strom není choulostivý.

 

České ovoce, Díl I.: Jablka: výběr pro Království české k pěstování nejvíce se hodících 50 druhů jablek, František J. Thomayer, vydavatel Fr. Thomayer, Praha, 1894

t

 

 

Pokud máte s pěstováním odrůdy jabloně Newyorská reneta osobní zkušenosti, napište nám, případně zašlete fotografie plodů, květů i stromů. Rádi v našem přehledu chybějící údaje i fotografie doplníme a zveřejníme.








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Jak zhubnout     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.