Popis
Výskyt
Obsahové látky
Užívané části, sběr a zpracování
Léčebné účinky
Léčebné užití a dávkování
Varování
Další využití
Pěstování
Choroby a škůdci
Literatura
Taxonomie
Vědecké názvy
Národní názvy
Artyčok zeleninový, Cynara scolymus je vytrvalá bylina.
Stonek: Přímý, nevětvený, plstnatý.
Výška: Až 180 cm.
Listy: Nedělené nebo peřenosečné, úkrojky kopinaté peřenosečné s ostny. Spodní strana listů je bíle plstnatá.
Květy: Modré, až 5 cm velké s kulovitým zákrovem s listeny v několika řadách šindelovitě složené, bodlinaté.
Doba květu: VIII
Plody:
Doba zrání plodů:
Kořenová část:
Jiné znaky: Sušená droga je bez pachu, hořká chuť.
Podobné druhy:
Zajímavosti:
Stanoviště:
Nároky: Půda bohatá na živiny, hluboká, dostatečně vlhká.
Výskyt: Pěstovaná rostlina.
Rozšíření: Původem ze Středomoří.
Význam: Léčivá rostlina, potravinářství.
Hořčina cynarin a další hořčiny, slizy, vláknina, organické kyseliny, flavonoidy, tříslovinu, inulin, tanin, organické soli, enzymy, vitamín A (hodně), vitamin B, flavony, organické kyseliny a soli.
Sbírá se během kvetení. Suší se do 40°C ve stínu
Seřezáváme nerozkvetlé květní úbory, které mají vyvinuté lůžko a dužnaté zákrovní listeny.
Podporuje tvorbu a vylučování žluči - choleretikum a cholekinetikum.
Púsobí proti chronickým zánětům žlučových cest.
Pomáhá při trávicích potížích. Celkově zlepšuje trávení a látkovou výměnu.
Podporuje antitoxický účinek jater.
Snižuje hladinu krevního cukru, proti vysokému krevnímu cukru.
Pomáhá při léčbě arteriosklerózy.
Podporuje tvorbu a vylučování moči - diuretikum.
Působí proti ukládání cholesterolu v cévách.
Protialergické účinky, léčba ekzémů.
Podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce, pomáhá při poruchách její funkce.
Odstraňuje tělesný pach, hlavně v podpaží.
Užívá se vnitřně jako nálev (zalijeme horkou vodou, přikryjeme a necháme odstát) 2x denně polévkovou lžíci řezané listové drogy na 200-250 ml vody, případně jako odvar získaný dvouminutovým vařením.
Odvar ve víně se připravuje zalitím osmdesáti gramů čerstvého kořene litrem červeného nekonzervovaného vína a nechá se krátce přejít varem. Po pomalém vychladnutí se uloží do chladna. Užívá se 3x denně polévková lžíce po dobu 15 dní, po 15ti denní přestávce se opět užívá 15 dní.
Známá kontraindikace je pouze při těžké poruše ledvin
POZOR! Bezpečnost použití rostlin, léčiv, potravinových doplňků a prostředků i diagnózu své choroby vždy konzultujte se svým lékařem. Provozovatel webu nenese odpovědnost za správnost informací, ani za nedopatření, nesprávný výklad nebo jakákoli nesprávná rozhodnutí učiněná na základě informací zde uvedených. Jedná se zde pouze o soupis získaných informací, které většinou nebyly ověřovány. Další informace jsou obsaženy v uvedených zdrojích literatury a na internetu. Účelem této stránky není podněcovat návštěvníka k samoléčení své nemoci. Kdo se chce léčit, musí vždy navštívit svého odborného lékaře. Účelem je pouze informace o používaných nebo starých alternativních možnostech léčby a prevence nemocí. Zde uvedené informace rozhodně neslouží jako náhrada za radu vydanou lékařem.
Používá se kulinářsky, kde se zpracovávají dužnaté květní úbory, které jsou velmi chutné. Listy se používají k ochucení některých alkoholických a nealkoholických nápojů.
Sází se semena nebo vegetativně odnože do prohnojené hluboko propracované a dostatečně vlhké půdy. Semena se zasadí začátkem března do truhlíku nebo pařeniště. Ve druhé polovině května se rostlinky rozesadí do volné půdy ve sponu 1 × 1 m. Rostliny je potřeba často okopávat, odplevelovat a přihnojovat.
Odkvetlé stonky uřežeme u země, dlouhé listy zkrátíme a rostlinu na zimu obložíme listím a přikryjeme smrkovým chvojím.
[2] Naše rostliny v lékařství (MUDr. Jaroslav Korbelář, Zdeněk Endris, Avicenum 1981), strana 84
říše Plantae - rostliny
oddělení Magnoliophyta - rostliny krytosemenné
třída Rosopsida - vyšší dvouděložné rostliny
řád Asterales - hvězdnicotvaré
čeleď Asteraceae - hvězdnicovité
rod Cynara - artyčok
Cynara scolymus, Cynara cardunculus scolymus
Artyčok zeleninový, artyčok obecný, artyčok zelinný
Artičoka pravá, artičok zeleninový
Globe Artichoke, Wild Artichoke
Angjinarja
洋薊
Artiskok
Artiŝoko
Latva-artisokka
Artichaut
Artisjok
Carciofo
アーティチョーク
Tikrasis artišokas
Articsóka
Artischocke
Karczoch zwyczajny
Alcachofra
Αγκινάρα
Anghinare
Артишок
Alcachofa, alcaucil
Kronärtskocka
Enginar
Artichoke