Fotodoma

Fotodoma » Rostliny » Druhy rostlin » Artyčok zeleninový

Artyčok zeleninový

Popis
Výskyt
Obsahové látky
Užívané části, sběr a zpracování
Léčebné účinky
Léčebné užití a dávkování
Varování
Další využití
Pěstování
Choroby a škůdci
Literatura
Taxonomie
Vědecké názvy
Národní názvy

Svatební oznámení Snubní prsteny

 

Popis

Artyčok zeleninový, Cynara scolymus je vytrvalá bylina.

Stonek: Přímý, nevětvený, plstnatý.
Výška: Až 180 cm.
Listy: Nedělené nebo peřenosečné, úkrojky kopinaté peřenosečné s ostny. Spodní strana listů je bíle plstnatá.
Květy: Modré, až 5 cm velké s kulovitým zákrovem s listeny v několika řadách šindelovitě složené, bodlinaté.
Doba květu: VIII
Plody:
Doba zrání plodů:
Kořenová část:
Jiné znaky: Sušená droga je bez pachu, hořká chuť.
Podobné druhy:
Zajímavosti:

 

Výskyt

Stanoviště:
Nároky: Půda bohatá na živiny, hluboká, dostatečně vlhká.
Výskyt: Pěstovaná rostlina.
Rozšíření: Původem ze Středomoří.
Význam: Léčivá rostlina, potravinářství.

 

Obsahové látky

Hořčina cynarin a další hořčiny, slizy, vláknina, organické kyseliny, flavonoidy, tříslovinu, inulin, tanin, organické soli, enzymy, vitamín A (hodně), vitamin B, flavony, organické kyseliny a soli.

 

Užívané části, sběr a zpracování

List

Sbírá se během kvetení. Suší se do 40°C ve stínu

Květy

Seřezáváme nerozkvetlé květní úbory, které mají vyvinuté lůžko a dužnaté zákrovní listeny.

 

Léčebné účinky

Podporuje tvorbu a vylučování žluči - choleretikum a cholekinetikum.
Púsobí proti chronickým zánětům žlučových cest.
Pomáhá při trávicích potížích. Celkově zlepšuje trávení a látkovou výměnu.
Podporuje antitoxický účinek jater.
Snižuje hladinu krevního cukru, proti vysokému krevnímu cukru.
Pomáhá při léčbě arteriosklerózy.
Podporuje tvorbu a vylučování moči - diuretikum.
Působí proti ukládání cholesterolu v cévách.
Protialergické účinky, léčba ekzémů.
Podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce, pomáhá při poruchách její funkce.
Odstraňuje tělesný pach, hlavně v podpaží.

 

Léčebné užití a dávkování

Užívá se vnitřně jako nálev (zalijeme horkou vodou, přikryjeme a necháme odstát) 2x denně polévkovou lžíci řezané listové drogy na 200-250 ml vody, případně jako odvar získaný dvouminutovým vařením.

Odvar ve víně se připravuje zalitím osmdesáti gramů čerstvého kořene litrem červeného nekonzervovaného vína a nechá se krátce přejít varem. Po pomalém vychladnutí se uloží do chladna. Užívá se 3x denně polévková lžíce po dobu 15 dní, po 15ti denní přestávce se opět užívá 15 dní.

 

Varování

Známá kontraindikace je pouze při těžké poruše ledvin

POZOR! Bezpečnost použití rostlin, léčiv, potravinových doplňků a prostředků i diagnózu své choroby vždy konzultujte se svým lékařem. Provozovatel webu nenese odpovědnost za správnost informací, ani za nedopatření, nesprávný výklad nebo jakákoli nesprávná rozhodnutí učiněná na základě informací zde uvedených. Jedná se zde pouze o soupis získaných informací, které většinou nebyly ověřovány. Další informace jsou obsaženy v uvedených zdrojích literatury a na internetu. Účelem této stránky není podněcovat návštěvníka k samoléčení své nemoci. Kdo se chce léčit, musí vždy navštívit svého odborného lékaře. Účelem je pouze informace o používaných nebo starých alternativních možnostech léčby a prevence nemocí. Zde uvedené informace rozhodně neslouží jako náhrada za radu vydanou lékařem.

 

Další využití

Používá se kulinářsky, kde se zpracovávají dužnaté květní úbory, které jsou velmi chutné. Listy se používají k ochucení některých alkoholických a nealkoholických nápojů.

 

Pěstování

Sází se semena nebo vegetativně odnože do prohnojené hluboko propracované a dostatečně vlhké půdy. Semena se zasadí začátkem března do truhlíku nebo pařeniště. Ve druhé polovině května se rostlinky rozesadí do volné půdy ve sponu 1 × 1 m. Rostliny je potřeba často okopávat, odplevelovat a přihnojovat.

Odkvetlé stonky uřežeme u země, dlouhé listy zkrátíme a rostlinu na zimu obložíme listím a přikryjeme smrkovým chvojím.

 

Choroby a škůdci

 

 

Literatura

[2] Naše rostliny v lékařství (MUDr. Jaroslav Korbelář, Zdeněk Endris, Avicenum 1981), strana 84

 

Taxonomie

říše Plantae - rostliny
oddělení Magnoliophyta - rostliny krytosemenné
třída Rosopsida - vyšší dvouděložné rostliny
řád Asterales - hvězdnicotvaré
čeleď Asteraceae - hvězdnicovité
rod Cynara - artyčok

 

Vědecké názvy

Cynara scolymus, Cynara cardunculus scolymus

 

Národní názvy

Česky - Czech   Artyčok zeleninový, artyčok obecný, artyčok zelinný

Slovensky - Slovak   Artičoka pravá, artičok zeleninový

Anglicky - English   Globe Artichoke, Wild Artichoke

Albánsky - Albanian   Angjinarja

Arabsky - Arabic  

Bulharsky - Bulgarian  

Čínsky - Chinese   洋薊

Dánsky - Danish   Artiskok

Esperanto   Artiŝoko

Estonsky - Estonian  

Finsky - Finnish   Latva-artisokka

Francouzsky - French   Artichaut

Holandsky - Dutch   Artisjok

Chorvatsky - Croatian  

Islandsky - Iceland  

Italsky - Italian   Carciofo

Japonsky - Japanese   アーティチョーク

Litevsky - Lietuvių   Tikrasis artišokas

Lotyšsky - Latvian  

Maďarsky - Hungarian   Articsóka

Německy - German   Artischocke

Norsky - Norwegian  

Polsky - Polish   Karczoch zwyczajny

Portugalsky - Portuguese   Alcachofra

Řecky - Greek   Αγκινάρα

Rumunsky - Romanian   Anghinare

Rusky - Russian   Артишок

Slovinsky - Slovenian  

Srbsky - Serbian  

Španělsky - Spanish   Alcachofa, alcaucil

Švédsky - Swedish   Kronärtskocka

Turecky - Turkish   Enginar

Ukrajinsky - Ukrainian  

Vietnamsky - Vietnamese   Artichoke








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Zdraví     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy
Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.
TOPlist