Fotodoma

Fotodoma » Články a recenze » Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N

Recenze

Doplnění v říjnu 2018

Odvlhčovač Sinclair CFO-20N testovaný po čtyřech letech téměř nepřetržitého provozu se stal s pouze 0,35% rozdílem ve výkonu odvlhčování téměř vítězem „soutěže“ v odvlčování, a to při srovnání s odvlhčovači DOMO DO 342 DH (2 roky občasného provozu) a Arie AP 20 (zcela nový). Téměř nepřetržitým provozem je myšlen provoz, kdy byl odvlhčovač mimo provoz vždy pouze po dobu, než si někdo všimnul, že nádobka s kondenzátem je plná a vylil ji. Tato doba byla velmi nepravidelná a závisela jednak na vlhkosti vzduchu v objektu skladu svatebních oznámení a dále pak na tom, jak často se do skladu šlo pro uskladněné zboží.

Více o průběhu a výsledku testu najdete na stránce Recenze - Odvlhčovač vzduchu Arie AP 20.

 

Doplnění v březnu 2018

Od října 2014, kdy byla napsána tato recenze, odvlhčovač téměř nepřetržitě pracuje. Ve srovnání s odvlhčovačem DOMO DO 342 DH, který mám od června 2016, je Sinclair CFO-20N podstatně tišší. V odvlhčovači DOMO se při dlouhodobějším provozu lehce uvolní a začne vibrovat nádržka na vodu. Nádržka u DOMO je ovšem na rozdíl od zde popisovaného výrobku průhledná a velmi snadno se vyjímá.

Doplnění v říjnu 2020

Odvlhčovač Sinclair CFO-20N stále nepřetržitě pracuje již od října 2014, odvlhčovač Arie AP 20 také nepřetržitě od října 2018. Odvlhčovač DOMO DO 342 DH, který mám od června 2016, a který byl využíván jen málo, dnes odešel do věčných lovišť poté, co byl nepřetržitě týden zapnutý po kalamitním vniknutí vody do skladu. Tolik čerstvá zpráva k životnosti.

 

Svatební místa Snubní prsteny pro oba Svatební oznámení Snubní prsteny Zlaté šperky

 

Účinné odvlhčení domu nebo bytu

Pokud žijete dlouhodobě ve vlhčím bytě nebo domě, začnou vás po čase určitě zlobit plísně. Díky používání odvlhčovače vzduchu (vysoušeče vzduchu) tomu však můžete předejít a vzhledem k úsporám na plísněmi zničeném majetku nebo omítkách lze dokonce hovořit o výhodné investici. V zimním období bude odvlhčovač zajedno topit a zadruhé vysoušením vzduchu přispívat k vyšší tepelné pohodě. Náklady na provoz tímto budou z větší části eliminovány úsporou nákladů na topení. Co se týká přínosu pro zdraví, můžete díky odvlhčovači snížit riziko vzniku některých onemocnění.

Vysoušení v obytných místnostech však alespoň zpočátku příliš nepřehánějte. Citlivější osoby mohou mít problém s vysycháním očí, což může vést až k zánětu spojivek. Proto doporučuji odvlhčení bytu rozložit raději do delšího časového období a z vyšších vlhkostí kolem 80 % zpočátku neodvlhčovat pod 65 %. Teprve až si na sníženou vlhkost zvyknete, můžete pokračovat na nižší vlhkost. Tyto hodnoty jsou však zcela individuální a někdo může být v pohodě i při 45 % vlhkosti vzduchu. Každopádně nejvíc záleží na počáteční vlhkosti, ve které jste předtím byli zvyklí pobývat.

 

Který a kde koupit?

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N jsem zakoupila po přečtení spousty recenzí na Heurece tak, jako kupuji prakticky všechno, prostřednictvím internetu. Tedy kromě jídla, většiny oblečení a bot. Tento způsob nakupování umožňuje klidný výběr bez toho, aby vás prodejce jakkoli emotivně ovlivnil. V kamenném obchodě se člověk musí spolehnout většinou na názor a znalosti jediného člověka. A většinou prodavač prezentuje především svůj názor, a ten nemusí odpovídat následným vlastním zkušenostem s výrobkem.

Heuréka umožňuje porovnání různých výrobků dodávaných více dodavateli. I když by funkčnost mohla být lepší, nic dokonalejšího na českém internetu zatím není. Funkčnost porovnávacího systému je negativně ovlivněna především nedostatečným vyplněním atributů výrobků na straně dodavatelů zboží a dále nedostatečným spárováním stejných výrobků různých prodejců. V předvýběru jsem měla celkem 17 různých odvlhčovačů vzduchu. Volba tohoto konkrétního typu Sinclair CFO-20N padla po porovnání funkcí jednotlivých odvlhčovačů. Většina jich vypadla z předvýběru z důvodu malé nádržky na kondenzovanou vodu, z důvodu nedostatečných informací nebo v důsledku záporných recenzí uživatelů.

Při volbě prodejce se nedívám jenom na cenu samotného výrobku, ale nezapomínám k ní přičíst dopravu a přihlížím také k tomu, jak dlouho je prodejce na trhu. Ti horší prodejci totiž většinou moc dlouho nevydrží.

 

Štítek s technickými daty

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N - štítek s technickými daty

 

 

Vybalení a spuštění

Po sundání plastových balicích pásků vytáhněte krabici nahoru a vysoušeč zůstane stát na spodním podkladovém kartonu. Není třeba krabici nahoře kuchat. Po odlepení několika zajišťovacích lepicích pásek je téměř připraven k provozu. POZOR - před prvním použitím vytáhněte nádobu na kondenzovanou vodu, odlepte pásku i z ní a zkontrolujte polohu kolečka sloužícího pro vypnutí odvlhčovače při naplnění nádobky. Poté nádobku zasuňte zpět. Uvědomte si, že odvlhčovač vzduchu funguje prakticky stejně jako chladnička. Jen s tím rozdílem, že kondenzace vody je v chladničce na zlost, ale pro vysoušeč jde o hlavní princip práce. Proto počkejte asi 2 hodiny před prvním zapnutí, než začnete vysoušet, aby se chladicí médium uklidnilo.

Pohled zezadu na odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N

 

Mobilita

Vysoušeč je sice vybaven nahoře vysouvacím ergonomickým madlem, ale vzhledem k jeho téměř patnáctikilové váze není k častému přenášení mezi patry domu ideální, pokud nechcete touto formou posilovat. Před přemisťováním vždy vylijte vodu z nádržky. Nejen že ji nebudete muset tahat jako zbytečnou váhu navíc, ale ani ji při přemisťování nevycabráte.

Pro snazší přemisťování v rámci jednoho podlaží je odvlhčovač vybaven pojezdovými kolečky.

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N - pojezdové kolečko

 

Ovládání

Ovládací prvky nejsou sice popsány v českém jazyce, ale ovládání je velmi snadné a intuitivní.

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N - ovládací prvky

Tlačítkem TIMER ovládáme časování. Když je odvlhčovač zapnutý, lze nastavit automatické vypnutí za 2 nebo 4 hodiny. Naopak mačkáním tlačítka na vypnutém odvlhčovači dosáhnete automatické zapnutí za 2 nebo 4 hodiny, tedy odložený start. Škoda jen, že časování je omezeno pouze tímto způsobem. Docela by mi vyhovovalo zapnutí vždy v určitou hodinu bez nutnosti ruční obsluhy. K indikaci slouží kontrolky 2HRS a 4HRS.

FAN SPEED ovládá rychlosti ventilátoru. HIGH je vysoká, MID je střední a LOW je nejnižší rychlost. Ale pokud si to nezapamatujete, poznáte rychlost určitě sluchem.

+- jsou tlačítka pro nastavení vlhkosti. Vlhkost můžete nastavit v rozmezí 35 až 80 % relativní vlhkosti. Hodnoty jsou zobrazovány na displeji. Odvlhčovač lze použít i pro nepřetržitý provoz do zaplnění nádržky na vodu. V tom případě svítí kontrolka CONTINUOUS. Na displeji svítí okamžitá vlhkost. Je však třeba po zapnutí několik minut počkat, než je zobrazena skutečná vlhkost. Matoucí rozdíl při zapnutí bývá i 15 %. Je však způsoben pouze umístěním vestavěného vlhkoměru uvnitř odvlhčovače.

Pokud chcete nastavit požadovanou vlhkost poprvé a rozčilujete se, že to nejde, a že po mačkání tlačítka mínus svítí na displeji CO, pak zmáčkněte plus a ono to najednou půjde :-) Není třeba přístroj reklamovat.

ON/OFF slouží k zapnutí nebo vypnutí odvlhčovače. Neděste se, pokud se kompresor někdy ihned po zapnutí nespustí. Vysoušeč je vybaven ochranným obvodem pro zvýšení životnosti kompresoru, který zabraňuje opětovnému spuštění kompresoru dříve než po třech minutách od posledního vypnutí. Při zapnutí se rozsvítí kontrolka POWER.

FILTER slouží k resetování časovače pro čištění filtru. Po 250 hodinách provozu se rozsvítí kontrolka FILTER RESET, která vás upozorní na potřebu vyčistit vstupní filtr vzduchu umístěný na zadní straně odvlhčovače. Vizte obrázky dole.

Kontrolka BUCKET FULL vás upozorní na plnou nádržku s kondenzovanou vodou, případně na její špatné zasunutí.

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N - ovládací prvky a kontrolky provozu

 

Nádoba na vodu

Vysunutí nádobky na kondenzovanou vodu se provádí uchopením za výstupky na bocích a tahem k sobě, vizte obrázky. Kontrolka BUCKET FULL vás upozorní, že je nádobka plná. Jinak je úroveň hladiny možno kontrolovat průhlednou štěrbinou na přední straně odvlhčovače. Nádobku nevytahujte za chodu ani hned po vypnutí, aby nedošlo k tvorbě nechtěných loužiček.

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N - vytahování nádobky na vodu

Po úplném vytažení nádobku vylijte nakloněním na stranu. Díky tvarování a výstupkům je to někdy náročný úkol. Při nalévání do odměrného válce při testování odvlhčovače mě tvarování příliš nepotěšilo. Nicméně nejde o žádný zásadní problém a při vylévání do umývadla normálních rozměrů si tento malý nedostatek vůbec neuvědomíte. Přestože nádobka svým objemem patří mezi ty větší v této kategorii odvlhčovačů, bude vám časem možná chybět její ještě větší objem.

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N - vytažená nádobka na kondenzát

Tento nedostatek můžete odstranit napojením odpadní hadice dle návodu (ten je tištěný a je i v českém jazyce) na připravenou koncovku.

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N - přípojka pro odpadní hadici

Výšku hladiny hlídá plovák, který vysoušeč po naplnění nádržky automaticky vypne.

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N - plovák v poloze, kdy je nádržka prázdná

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N - poloha plováku při zaplnění nádržky

 

Vyjmutí filtru vstupního vzduchu

Pro uvolnění filtru lehce zmáčkněte dolů oba pojistné jazýčky na horní straně krytu filtru. Po vytažení můžete filtr dle návodu vyčistit.

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N - filtr vstupního vzduchu na zadní straně

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N - uvolnění krytu filtru

Po sejmutí filtruje dobře vidět kondenzační zařízení.

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N - kondenzační zařízení

 

Výkon odvlhčovače a zkušenosti z provozu

Výkon odvlhčovače závisí na vlhkosti vzduchu a na teplotě vzduchu. Nicméně při testování fungoval skvěle jak v obytné místnosti při 20°C, tak ve sklepě při 11°C. Pro nižší teploty nejsou kompresorové odvlhčovače obecně doporučovány, ale v obytných objektech toto většinou řešit nemusíme. Námraza se tvoří na chladicích plochách až při teplotách pod 5°C a pro tyto případy je odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N vybaven automatickým odmrazováním. Nicméně se použití v tak nízkých teplotách nedoporučuje kvůli podstatně sníženému výkonu.

Pokud jste dosud používali odvlhčovací tablety, budou vám proti němu připadat pouze jako drahá parodie na odvlhčení s naprosto minimálním účinkem. Navíc použitím odvlhčovacích tablet nevzniká neškodná destilovaná voda, ale chemický roztok se spornou neškodností.

Velkou výhodou je možnost nastavení požadované relativní vlhkosti vzduchu, kdy po dosažení nastavené vlhkosti se kompresor automaticky vypne a po opětovém nárůstu vlhkosti se znovu sám zapne. Toto byste měli zohlednit jako jednu z hlavních vlastností při výběru odvlhčovače.

Velký vliv na výkon má otočení odvlhčovače. Při sušení prádla na klasickém domácím sušáku bylo dosaženo o 30 % vyšší účinnosti při otočení sání směrem k prádlu, než když byl na prádlo nasměrován teplý vzduch vycházející z odvlhčovače.

Zanedbatelný až opačný vliv na výkon měla při našem testování rychlost ventilátoru, a to především při výše zmiňovaném sušení prádla. Tohle zjištění bylo celkem zarážející a vysvětlujeme si to osušováním kondenzačních ploch příliš rychlým prouděním procházejícího vzduchu. Pravděpodobně při jiných teplotách a vlhkostech by byly závěry jiné.

Za prvních nepřetržitých 24 hodin provozu jsme snížili vlhkost vzduchu v obytném prostoru při běžném provozu z 80 % na 65 % při teplotě 20°C a odvlhčovač odčerpal ze vzduchu přes 9 litrů vody. Ventilátor byl zaplý na střední rychlost. Další dny po nastavení požadované vlhkosti se odvlhčovač zapínal sporadicky na krátkou dobu a vlhkost 65 % snadno udržoval. Pro srovnání, ve stejné místnosti bylo pomocí tablet dosaženo zhruba 100x menšího výkonu oproti odvlhčovači vzduchu Sinclair CFO-20N.

Ve sklepě odvlhčovač počáteční vlhkost 70 % snížil na 60 % během 4 hodin provozu a po dalších dvou hodinách na 55 % v místnosti o objemu 48 krychlových metrů.

Při používání nezapomeňte, že nemá smysl odvlhčovat při otevřeném okně. Chcete odvlhčit místnost, ne venkovní vzduch.

Z hlediska spotřeby energie je sporné udržování konkrétní vlhkosti vzduchu. Jakmile je požadované vlhkosti docíleno, kompresor se vypne a začne se ohřívat na okolní teplotu. Při opětovném spuštění v okamžiku, kdy vlhkost opět mírně stoupne, se spustí a nějakou dobu trvá, než chladicí spirála znovu dosáhne tak nízké teploty, aby se na ní vlhkost na plný výkon srážela.

 

Shrnutí - výhody a nevýhody

PLUSY

• Velmi dobrý výkon - odvlhčovací tablety jsou proti němu pouze drahá parodie na odvlhčení
• Možnost nastavení požadované relativní vlhkosti vzduchu
• Kvalita zpracování a příjemný vzhled
• Ve srovnání s jinými relativně velká nádobka na zachycenou vodu
• Možnost snadného připojení odpadní hadice pro nepřetržitý bezobslužný provoz
• Ohřívání výstupního vzduchu v zimním období
• Náklady na odvlhčování v zimním období se z velké části mažou úsporou za topení
• Ukazatel vlhkosti vstupního vzduchu
• Jednoduché ovládání
• Pojezdová kolečka a madlo na přenášení
• Zdroj měkké destilované vody
• Časovač vypnutí i odloženého zapnutí
• Ochrana pro zvýšení životnosti kompresoru
• Předejde vzniku plísní
• Cena - oproti zapůjčení je koupě výhodnější
• Naprosto neškodný kondenzát oproti tabletám, kde získáváte chemický roztok
• Automatické odmrazování pro použití při nižších teplotách
• Srozumitelný tištěný návod v českém jazyce
• Automatický restart v případě výpadku proudu
• Lze jej připojit k zásuvce s časovačem, která se zapíná v časech levnějšího el. proudu
• Skvělá životnost, která se prokázala testováním po čtyřech letech provozu
• Téměř nejvyšší odvlhčovací výkon v testu na stránce Odvlhčovač vzduchu Arie AP 20
• Tři rychlosti nastavení ventilátoru
• Automatické vypnutí při naplnění nádržky


MÍNUSY

• Hlučnost kompresoru a vibrace - nicméně tišší v porovnání s jinými přístroji
• Omezená mobilita vzhledem k vyšší váze
• Sání vzadu neumožňuje postavení ke zdi, pokud nejde pouze o její odvlhčení
• Spotřeba energie (není ale zase tak nejhorší ve srovnání s jinými)
• Ohřívání výstupního vzduchu v letním období
• Zpočátku provozu vyfukuje vzduch s "vůní" plastu
• Popis ovládacích tlačítek v angličtině
• Omezené použití časovače
• Úzká štěrbina ukazatele stavu vody
• Přívodní šňůra mohla být delší - při výše umístěné zásuvce může být problém s nasměrováním sání
• Nemá vestavěný sotisfikovanější časovač, pro spouštění v době levnějšího el. proudu
• Špatně se vyndává nádržka s kondenzovanou vodou
• Je poměrně těžký
• Díky zpevňovacímu žebrování se filtr složitěji čistí

 

Závěr

Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N doporučuji jako velmi užitečný výrobek, který splnil má očekávání. Je vhodný především pro domácnosti, ať už byty nebo rodinné domy pro použití při teplotách nad 5°C. Je vhodný pro jednorázové snížení vlhkosti objektů po nějaké pohromě ve formě záplav, ale především pro dlouhodobé udržování vlhkosti vzduchu na požadované úrovni. Poměr cena/výkon je na dobré úrovni, cena odpovídá kvalitě. Za limitující zápornou vlastnost lze považovat pouze vyšší hlučnost pro použití např. v ložnici nebo v obývacím pokoji, i když mnoha lidem tato hlučnost může připadat zanedbatelná a přijatelná. Po čtyřech letech provozu musím vyzdvihnout ještě dlouhou životnost výrobku.

 







Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Jak zhubnout     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají technické cookies. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.