Fotodoma

Fotodoma » Články a recenze » Odvlhčovač vzduchu Arie AP 20

Odvlhčovač vzduchu Arie AP 20

Odvlhčovač vzduchu Arie AP 20 - recenze

Odvlhčovací tablety jsou oproti kterémukoliv elektrickému odvlhčovači vzduchu pouze příliš drahá parodie na odvlhčení. Měsíční výkon tabletového odvlhčovače zvládne recenzovaný elektrický odvlhčovač za čtyři hodiny provozu. Pokud jste zoufalí z boje s vlhkostí a plísní vašeho bytu nebo sklepa, pokud jste otrávení z výparů Sava, pak budete zaručeně nadšeni z kteréhokoliv elektrického odvlhčovače a některé jeho drobné mouchy vám možná začnou vadit až časem.

Na otázky „Účinné odvlhčení domu“ nebo bytu a „Který a kde koupit?“ odpovídám v úvodu již staršího, ale stále aktuální recenze Sinclair CFO-20N, který vážnému zájemci o koupi jakéhokoliv odvlhčovače rozhodně doporučuji přečíst. Na starší informace navazují další v tomto článku z října a listopadu 2018 a doplnění z října 2020.

Svatební místa Snubní prsteny pro oba Svatební oznámení Snubní prsteny Zlaté šperky

 

Štítek s technickými daty vs. skutečný výkon

Štítek s údaji je umístěný na boční straně výrobku. Datum výroby a sériové číslo byly na tom mém přelepeny novými hodnotami. Pokud ale jednou unie nenařídí povinné STK na odvlhčovače vzduchu, neměl by s tím být žádný problém. Proto jsem to neřešila.

Nicméně to pár týdnů po zveřejnění kompletní recenze řešil výrobce, jehož obchodní manažer mi 10.12.2018 napsal:

Četl jsem Vaši recenzi a je v ní jedna nepřesnost, kterou bych Vám chtěl přiblížit.

Štítek s výrobním číslem samozřejmě není přelepen novými hodnotami jak uvádíte. Štítek je vyráběn univerzální a při balení výrobku ve výrobě je dolepeno výrobní číslo a datum výroby během kompletace. Tak je tomu u všech výrobků Arie.

Vždy prodáváme pouze nové výrobky.

Nemám důvod o jeho slovech ani o tom, že jde o nový výrobek, pochybovat a souvislost např. s automobilovými ojetinami mě předtím vůbec nenapadla.

Všimněte si ale na štítku odvlhčovacího výkonu. Je to zajímavý námět k přemýšlení. V marketingových materiálech udávaný dvacetilitrový odvlhčovací výkon za 24 hodin je téměř u všech výrobců uveden stejně, tedy bez dodatečného vysvětlení, za jakých podmínek ze vzduchu čtvrt hektolitru vytěžíte. Tedy pardon, bývá uvedena nějaké norma, podle které se testuje, nejlépe německá, případně ještě teplota.

Tady je oněch 20 litrů na den ale otevřeně přiznáno pro teplotu 30°C a relativní vlhkost vzduchu 80 %. Kdo to ale doma máme? Pokud tedy doma máte jen 27°C a vlhkost jen 60 %, štítkový výkon klesne na 11 litrů za 24 hodin. Otevřenost chválím a jak uvádím v dalším odstavci, výkon už o moc víc od těch jedenácti litrů neklesne, takže tak trochu nechápu, proč není uveden výkon za nějakých normálních podmínek, ne v sauně.

Jestli nedočtete až do konce, kde je uveden výsledek testování, pak vězte, že po přepočtu na 24 hodin (x12) jakoby tento odvlhčovač v testu vycucal ze vzduchu asi 10 litrů vody, a to při teplotě 16°C a vlhkosti kolem 75 %. Což odpovídá vlhkému sklepu, jaký jsme i my před lety, kdy bylo ještě dost vody pro všechny, měli. A což je slušné.

Štítek Arie AP 20

 

Vybalení a spuštění

Výrobek je zabalený v jednoduché kartonové krabici s nenáročným potiskem. To lze považovat za velké plus, neboť to zbytečně nesnižuje zisky dodavatele, ani nezvyšuje cenu pro spotřebitele. No a pak tu máme také příjemný vliv na životní prostředí, že ano. Uvnitř je ještě výrobek zabalený ve velkém igeliťáku a zajištění uvnitř kartonu je provedeno polystyrenovými bloky vstřikovanými na míru krabice a přístroje.

Před prvním spuštěním počkejte asi 2 hodiny, než začnete vysoušet a radovat se z dosud nepoznaného pocitu sucha, aby se chladicí médium rozbouřené dopravou uklidnilo. Stejně tak, pokud se vám odvlhčovač povede později naklonit, položit na bok či převrhnout. Také v tom případě odvlhčovač vypněte a počkejte nejméně dvě hodiny. Pokud by se při takové nehodě mohlo pokropit kondenzovanou vodou něco elektrického uvnitř, pak nezapomeňte okamžitě vyndat zástrčku ze zásuvky a počkejte tak dlouho, dokud nebudete přesvědčeni, že voda vyschla. Tak to velí první zákon opatrnosti a zdravého rozumu.

Odvlhčovač vzduchu funguje na stejném principu, jako klasická chladnička. Stejně tak by se neměl pokládat, natož převracet. V chladničce vás kondenzace vody netěší, zatímco vysoušeč si kvůli kondenzaci vody kupujete.

Přívodní kabel najdete zásuvkou zastrčený v nádobě na kondenzační vodu. Otvor, kterým kabel prochází do nádobky, slouží současně jako madlo pro vytažení nádobky a může sloužit také jako otvor pro odpadní hadici, pokud byste se rozhodli pro nepřetržité bezobslužné odvlhčování.

Přívodní kabel není nikdy dost dlouhý, přesto je u tohoto přístroje o asi půl metru delší, než u konkurenčních kousků. Pokud nemáte zásuvky kousek nad podlahou, jistě to oceníte.

Na obrázku vidíte zadní stranu přístroje, která je pro mě osobně příjemnější, než rudá strana přední. Navíc se otočením docílí také obrácení sání vzduchu a snazší dostupnosti nádoby s kondenzovanou vodou.

Odvlhčovač vzduchu Arie AP 20 - zezadu

 

Mobilita

Oproti dvěma dalším typům odvlhčovačů, které používám, tento příjemně překvapil svou o 2 kg nižší hmotností. Ta se projeví, jakmile chcete přístroj přenášet třeba po schodech. K tomu slouží vysunovací ergonomické madlo zabudované v horní stěně. Po rovině může přístroj vesele rajtovat na pojezdových kolečkách. Připomínám, že odvlhčovač není pes a napájecí šňůra není vodítko. Proto šňůru opravdu nepoužívejte k přemisťování odvlhčovače ve stylu kačenky na provázku.

Nezapomeňte před jakýmkoliv přemisťováním vyprázdnit kondenzační nádržku. Zajedno nebude vámi přemisťovaný přístroj o vodu těžší a zadruhé si nezaděláváte na průšvih při náhodném škobrtnutí.

Podle návodu by neměl přístro být umístěn od čehokoliv hořlavého blíž než jeden metr. Doufám jen, že se toto varování netýká koberce na podlaze...

Pojezdová kolečka

 

Ovládání

Ovládací prvky jsou umístěny na horní straně, což je logické vzhledem k obvyklému umístění přístroje na zemi. Stejně jako u recenze Sinclair CFO-20N, ani zde se mi nelíbí anglické nápisy a zkratky.

Na prvním obrázku horního panelu vidíte, jak odvlhčovač vypadá vypnutý. Zapnutí se provede tlačítkem ON/OFF vpravo nahoře (nebo automaticky časovačem, viz dále). Po jeho stisknutí se rozsvítí kontrolka POWER hned vedle, aby vám sdělila, že jste nezapomněli zastrčit šňůru do elektrické zásuvky. Také se otevře výdechová horní klapka, tak se, prosím, o odvlhčovač při zapínání neopírejte druhou rukou. Stejným tlačítkem se přístroj vypíná.

Ovládací panel vypnutý

Kontrolek je na horním panelu celkem sedm.

Zleva kontrolka ANION vám říká, že jste zapnuli stejnojmenné tlačítko pod ní označené ještě mínusem v kolečku a čtyřmi poletujícími plusy. Tlačítkem ovládaná funkce slouží k ionizaci vzduchu

Kontrolka TANK FULL a taky vestavěný alarm vás upozorní na plnou nádržku s kondenzovanou vodou. Po naplnění nádržky přístroj naštěstí sám přestane pracovat a nebude cvrkat na podlahu.

DEFROST indikuje automatické odmrazování a rozsvítí se v případě, kdy používáte odvlhčovat při teplotě pod 12°C a na výparníku se začnou tvořit námrazky. Moc užitečná funkce, která tyto kousky ledu rozmrazí. Pod 5°C odvlhčovač přestane pracovat.

TIMER je označení jak kontrolky, tak tlačítka s hodinovými ručičkami vlevo pod ní a označuje zapnutí funkce časovače. Když je přístroj zapnutý, stiskem tlačítka dojde k zobrazení aktuálního nastavení časovače a opakovaným stiskáváním nastavíte automatické vypnutí v rozmezí 0 - 12 hodin. Když je přístroj vypnutý, stisk tlačítka TIMER zobrazí aktuální nastavení časovače a opakovanými stisky nastavíte automatické zapnutí v rozmezí 0 - 12 hodin. Užitečná funkce, kterou nevyužívám.

Tlačítko HUM nemá svoji kontrolku, pouze je vyzdobeno třemi kapkami evokujícími vzpomínku z dětství na ruské matrjošky. Slouží pro nastavení vlhkosti. Stisknutím tlačítka dojde k zobrazení aktuálního nastavení. Výchozí hodnota je 50 % RV. Opakovaným stiskem nastavíte požadovanou vlhkost v rozmezí 40 - 80 % RV skokově po deseti. Hodnota CO nemá nic společného s kysličníkem uhelným ani civilní obranou, ale znamená nepřetržitý, tedy kontinuální chod odvlhčovače. Takové nastavení se vám výborně hodí pro domácí sušení bylinek, pokud uznáváte přírodní léčiva a také pro sušení ovoce.

Stiskem tlačítka TEMP zobrazíte přibližnou aktuální teplotu ve °C, jak napovídá popis tlačítka.

Větrníček na tlačítku s popisem SPEED označuje přepínač rychlosti ventilátoru. Jaká je aktuální rychlost signalizují dvě kontrolky LOW pro nízké otáčky a HIGH pro vysoké otáčky ventilátoru.

Poslední tlačítko SWING slouží ke spuštění cyklického pohybu výfukové klapky. Při opětovném stisknutí vám klapka přestane mávat a přijdete tak o zdroj nepředvídatelného průvanu. Nenechte se ale mýlit - funkce je výborná pro rozproudění a rovnoměrné rozložení vysušeného vzduchu ve větší místnosti. V návodu je řeč o horizontální lamele; to jen pro pořádek. Mimochodem, návod je tištěný - nejen na netu, je jen česky - nevypadá jako nějaký román, je stručný a jasný.

Horní panel odvlhčovače zapnutý

Na obrázku nahoře i dole vidíte ten jinde neviděný luxus ve formě pohyblivé výdechové klapky. Při vypínání bacha na prstíčky.

Výdechová klapka

 

Nádoba na vodu

Nádržka o objemu 5,3 litru patří k těm větším v daném segmentu trhu. Přesto si dovedu představit nádržku i větší. Její vyjmutí je velmi jednoduché a snadné.

Vyjmutí nádržky

Uchopíte nádobu za průhmat dole, případně i nahoře, povytáhnete a pak buď odnesete k vylití tisknouce ji oběma rukama pevně za boky nebo, pokud nemíníte při této nudné práci jitřit svou erotickou fantazii, má nádržka nahoře madlo pro jednoruční odnesení. Dojem ze skvělého nápadu kazí jen to, že pokud je nádobka zcela plná, namočíte si při uchopení prsty do vody.

Madlo na odnesení

Vyndaná nádoba

Automatické vypnutí je řešeno velmi jednoduchým plováčkem (viz obrázek níže), který nekomplikuje vylití vody, jako je to u konkurence. Stejně tak plastové pružiny drží nádobu tak akorát, aby šla snadno vyjmout, ale přitom se nestala zdrojem hlučných vibrací za chodu přístroje. Jediným vážnějším hendikepem tak zůstává u nádržky absence vizuální kontroly stavu vody bez vysunutí nádržky ven.

Po zasunutí prázdné nádržky zpět by měl odvlhčovač začít znovu nasávat. Pokud ne a stále na vás svítí kontrolka TANK FULL, tak zasuňte nádržku pořádně a příště to neflákejte.

Vypínač

 

Kontinuální provoz

Jakmile vám začne být nádržka malá, můžete zapojit kontinuální provoz, alias stálý odvod kondenzátu. K tomuto účelu stačí nasunout vhodnou hadici na plastový konec potrubí umístěný nahoře uvnitř prostoru pro nádržku. Hadice nesmí být ucpaná, zalomená ani vést do kopce, to snad dá rozum. Pokud ne, tak to raději připomínám.

Pro připojení hadice

 

Vyjmutí filtru vstupního vzduchu

Dobytí filtru je poněkud komplikované. Je potřeba stlačit dolů současně oba pojistné jazýčky mřížky filtru, co jde u našeho kousku celkem dost těžce a špatně.

Vyjmutí mřížky filtru

Odměnou je nám ale prohlídka kondenzačního zařízení.

Odkryté vnitřnosti odvlhčovače

Po vyndání ochranné mřížky z ní už celkem snadno vyjmeme filtr a po jeho vyčištění a zajištění v mřížce zasuneme zpět nejdřív oba dolní výstupky do drážek a pak zaklapneme vrchní nepoddajné jazýčky.

Filtr

 

 

Porovnávací test výkonu odvlhčování

Výkon odvlhčování jsme porovnali společným testem tří přístrojů různých výrobců, u kterých je v propagačních materiálech uváděn shodný odvlhčovací výkon až 20 litrů za 24 hodin. Odvlhčovací výkon je samozřejmě závislý na vzdušné vlhkosti a také na teplotě. K testu je nuno uvést, že nebyly porovnávány všechny nové výrobky; to pouze v případě Arie AP 20. Čtěte dále.

 

Porovnávali jsme odvlhčovače vzduchu:

Domo DO 342 DH - testován dva roky starý přístroj, který je nárazově používán v sociálním zázemí firmy a zapíná se v průměru dvakrát týdně vždy přibližně na dvě hodiny provozu.

Sinclair CFO-20N - testován přístroj zakoupený před čtyřmi lety, který je od zakoupení v téměř nepřetržitém provozu umístěn ve skladu svatebních oznámení. Odpočívá jen v případech, kdy sníží vlhkost vzduchu v místnosti pod nastavenou hranici anebo když s plnou nádobkou kondenované vody čeká, až se najde někdo ochotný ji vylít. Více o tomto zasloužilém nezmarovi je uvedeno v recenzi na stránce:
Odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO-20N

Arie AP 20 - testován zcela nový přístroj týden po vybalení z krabice.

Odvlhčovače Sinclair, Domo a Arie

 

Jak test probíhal

Před testováním byly u starších výrobků co nejpečlivěji očištěny filtry vzduchu. Všechny tři odvlhčovače byly den předem vypnuty a postaveny na teplé vzdušné místo, aby uvnitř vyschnuly a měření nebylo ovlivněno vodou shromážděnou uvnitř v kondenzačních útrobách přístrojů.

Vlastní testování proběhlo po západu slunce venku na asfaltovém nádvoří firmy. Bylo téměř bezvětří s velmi řídkými a pouze jemnými závany vzduchu. Odvlhčovače byly rozmístěny s rozestupy po třech metrech od sebe tak, aby nabíraly vzduch ze stejného směru a tak, aby na sebe vzájemně nefoukaly vysušený vzduch. Snažili jsme se takto pro všechny zajistit stejné podmínky. Vlhkost vzduchu byla proměnná; na začátku testu (po pěti minutách provozu) byla teplota 16°C a vlhkost přibližně 59-70 % a na jeho konci 80-84 %. Údaje vlhkosti se na přístrojích rozcházely v uvedeném rozmezí. Externí vlhkoměr jsme tentokrát nepovažovali za nutné použít, šlo opravdu čistě o závody ve výkonu odvlhčování, kdy měly všechny tři přístroje maximálně stejné startovní podmínky.

Přístroje byly před spuštěním zváženy a pak současně zapnuty na nejvyšší výkon ventilátoru. Předpokládám, že průběh testu zaznamenala i NASA nebo CIA, protože průvodní světelné efekty vzbuzovaly podezření, že u nás přistálo UFO. Odvlhčovače byly současně vypnuty téměř přesně po dvou hodinách funění do večerního ticha a ihned opět všechny tři zváženy. Rozdíl ve váhách je pak po změně měrných jednotek dosaženým odvlhčovacím výkonem. Tento postup jsme zvolili proto, že nevíme, kolik kondenzátu zůstalo uvnitř přístrojů mimo kondenzační nádobu.

 

Výsledky závodu v odvlhčování a porovnání některých vlastností

Domo DO 342 DH - tento odvlhčovač vycucal z venkovního vzduchu ze všech tří kousků nejnižší množství vody, a to 635 ml. Cenově tento odvlhčovač vychází nejlépe a dalo by se říci, že má nejhezčí design. Jako jediný z testovaných má průhlednou nádržku na kondenzovanou vodu, což je velké plus, která se navíc velmi snadno vyjímá. Ovšem nádobka se při dlouhodobějším provozu lehce uvolní a začne vibrovat. Což je sice možná vlastnost jen některých kusů, ale pro nás je tím pádem znatelně nejhlučnější. Jako jediný má přední nasávání a výfuk vzadu. Vyznačuje se také snadnou údržbou fitru a i celkově je jednoduchý a praktický. Přestože byl v našem testu poslední, v případě extrémně vysoké vhkosti po koupání je schopný svoji pětilitrovou nádobku poměrně svižně plnit. Stejně jako jiné odvlhčovače, čím vyšší vlhkost a teplota, tím rychleji nádobu naplníte.

Sinclair CFO-20N - 841 ml byl výsledek tohoto soutěžícího. Což je v porovnání s předešlým výkon úctyhodný, a to už vzhledem k jeho věku. I když ani Domo nebyl nový. Pochybuji, že u odvlhčovačů platí, že s věkem zrají. A nejen u odvlhčovačů :-) Současně byl při zapnutí na nejvyšší výkon ze všech tří nejtišší. Jeho nádobka s vodou se ale ze všech tří nejhůře vyndává; jejím kladem je pouze průhledná štěrbina pro kontrolu plnosti. Cenově je o 250 Kč nad předešlým Domo. Vzhledem k životnosti a skvělému výkonu jde o skvělou volbu pro kontinuální vysoušení skladů nebo sklepů. Samozřejmě chybu neuděláte ani při použití v obytných místnostech, v koupelně nebo jinde.

Arie AP 20 - 844 ml je nejvíc ze všech tří testovaných odvlhčovačů. Ovšem oproti čtyři roky používanému Sinclairu se starými filtry a zřejmě již nějakým tím prachem i uvnitř přístroje to není příliš přesvědčivé vítězství. Ale budiž, je v množství vytěžené vody v našem závodu jasný vítěz! Jeho cena je sice v současnosti oproti Domo o 960 Kč vyšší, ale jako jediný je vybaven kromě teploměru ionizací vzduchu, což pokládám za velký přínos při vysušování obytných místností nebo kanceláří. Hlučnost je víceméně stejná jako u Sinclairu nebo velmi mírně vyšší. Nádobka na vodu je neprůhledná a nemá ani štěrbinu pro kontrolu množství vody. Zato se ale nejen snadno vyjímá, ale jako jediná má nádobka uprostřed praktické madlo pro snadné přenášení v jedné ruce. Nádobka má navíc z testovaných výrobků největší objem. Přestože je odvlhčovač Arie oproti svým soupeřům výrazně vyšší, jeho váha je naopak o kilo a půl menší. To přispívá k lepší mobilitě odvlhčovače oproti oběma předchozím.

Rozhodnutí, který odvlhčovač ze tří testovaných je pro vás ten nejlepší, už záleží jen a jen na vás. Upozorňuji, že stejné výrobky se mohou lišit například v hlučnosti kus od kusu.

 

Neplánovaný test výhřevnosti

Bez nějakého původního testovacího úmyslu jsme umístili dva z odvlhčovačů použitých v minulém testu do dvou stejně velkých sklepních místností. Překvapení se konalo následující den. Zatímco při vstupu do místnosti s modelem Arie AP 20 mě nic divného nenapadlo, tak naopak v místnosti, kde vysoušel Domo DO 342 DH byla ihned při vstupu cítit vyšší teplota, než v předchozí místnosti. Odvlhčovač tuto místnost během jednoho dne provozu, kde Domo nahradil původně umístěný Sinclair CFO-20N, vytopil na 18 °C. Ve vedlejší místnosti bylo o celé 3 °C méně! Pro jistotu se odvlhčovače prohodily a nechaly se stát v zapomnění nepřetržitého odvlhčování další dva dny. Znovu Domo vytopil i druhou místnost na 18°C, zatímco vedle klesla teplota na 15°C. To je ten rozdíl v udávaném příkonu, abyste věděli, kam se příkon ztratil. Původně byly obě sousedící místnosti odvlhčovány Sinclairem a propojeny stále otevřenými dveřmi. Pocit tepla se tehdy po příchodu nekonal. Pak ještě došlo na srovnání Sinclairu s Arií. Dva dny provozu a v obou místnostech bylo shodně 15°C.

 

Arie AP 20 - výhody a nevýhody

PLUSY

• Vysoký odvlhčovací výkon - nejvyšší odvlhčovací výkon v testu
• Ionizátor vzduchu
• Snadné vyndávání nádoby s kondenzátem
• Madlo na velmi snadné přenášení nádržky s kondenzátem v jedné ruce (s malou výhradou)
• Lehčí než konkurenční výrobky a tím pádem mobilnější
• Možnost nastavení požadované relativní vlhkosti vzduchu
• Kvalita zpracování
• Relativně moderní vzhled (opět s výhradou)
• Ve srovnání s jinými relativně velká nádoba na zachycenou vodu
• Možnost snadného připojení odpadní hadice pro nepřetržitý bezobslužný provoz
• Ohřívání výstupního vzduchu v zimním období
• Náklady na odvlhčování v zimním období se z velké části mažou úsporou za topení
• Ukazatel vlhkosti vstupního vzduchu
• Jednoduché ovládání
• Pojezdová kolečka a madlo na přenášení
• Zdroj měkké destilované vody
• Časovač vypnutí i časovač zapnutí (0-12 hodin)
• Ochrana pro zvýšení životnosti kompresoru
• Předejde vzniku plísní
• Cena v porovnání s výkonem oproti odvlhčovacím tabletám
• Naprosto neškodný kondenzát oproti tabletám, kde získáváte chemický roztok
• Automatické odmrazování pro použití při nižších teplotách
• Srozumitelný tenký tištěný návod v českém jazyce
• Automatický restart v případě výpadku proudu
• Lze jej připojit k zásuvce s časovačem, která se zapíná v časech levnějšího el. proudu
• Dvě rychlosti nastavení ventilátoru
• Nastavení klapky SWING zajistí lepší mixování vypouštěného odvlhčeného vzduchu v místnosti
• Funkce SWING zlepší výsledek použití ve větších místnostech
• Ukazatel teploty vzduchu
• Méně hlučný než některé jiné elektrické odvlhčovače
• Až poloviční spotřeba než některé jiné elektrické odvlhčovače
• Automatické vypnutí při naplnění nádržky
• Filtr vstupního vzduchu
• Záruka 5 let na kompresor (Panasonic)
• Hlučnost srovnatelná s jinými přístroji
• Odeslání stejný nebo následující pracovní den po objednávce
• Jednoduché a přitom bezpečné balení
• Technický štítek nemlží (nelže a nezastírá) jako u jiných výrobků


MÍNUSY

• Sání vzadu neumožňuje blízké postavení ke zdi, pokud nejde pouze o její odvlhčení - přístroj lze otočit
• Spotřebovává energii (není ale zase tak nejhorší ve srovnání s jinými a je skoro zdarma proti tabletám)
• Ohřívání výstupního vzduchu v letním období (přesto lepší v porovnání s Domo)
• Zpočátku provozu vyfukuje vzduch s „vůní“ plastu
• Popis ovládacích tlačítek a kontrolek v angličtině a ve zkratkách
• Neprůhledná nádoba bez štěrbiny ukazatele stavu vody umístěná vzadu
• Přívodní šňůra mohla být delší, přesto je nejdelší ze tří testovaných
• Filtr vstupního vzduchu se velmi obtížně vyndává pro vyčištění
• Barevné provedení nemusí každému vyhovovat - lze ale vyřešit otočením přístroje červeným panelem dozadu
• Výfuk nahoře nemusí každému vyhovovat z důvodu vzniku průvanu
• Velká celková výška
• Příliš hrubé nastavení požadované vlhkosti (40% - 80% po 10 %)
• Prázdná nádoba na vodu působí jako rezonátor hluku
• Nepřesné měření vlhkosti

 

Závěr

Odvlhčovač vzduchu Arie AP 20 doporučuji jako velmi užitečný výrobek, který splní vaše očekávání. Je vhodný pro dlouhodobé udržování vlhkosti vzduchu na požadované úrovni, a to především pro obytné místnosti a kanceláře, protože současně může sloužit k čištění a ionizaci vzduchu, která blahodárně působí na vaše zdraví. Je vhodný i k použití ve větších místnostech, což umožňuje funkce swing. Poměr cena/výkon je vzhledem k vestavěnému ionizátoru na dobré úrovni a cena též odpovídá kvalitě. Za limitující zápornou vlastnost oproti odvlhčovacím tabletám lze považovat pouze hlučnost ventilátoru, i když ve srovnání s elektrickým odvlhčovačem Sinclair CFO-20N byla hlučnost téměř stejná a oproti odvlhčovači Domo DO 342 DH byla nižší.

 







Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Jak zhubnout     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají technické cookies. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.