Kniha o zahradě, praktická příručka zahradnická, Dr Ing. Václav Kác (1897-1975), docent Vysoké školy zemědělského inženýrství v Praze, Václav Karas (1889-1970), Doc. Dr Bohumil Kavka (1901-1977), Doc. Dr Ing. František Landovský (1900-1974), Dr Ing. Josef Souček (1897-1965), Nakladatelství Melantrich, Praha 1949
Předmluva
Úvod do práce v zahradě (V. Kác)
Význam vody v zahradě. Výživa rostlin. Vliv tepla na vzrůst. Řez ovocných stromů. Tvorba plodů. Vliv podnože na roub. Vliv prostředí. Vhodnost podnebí
Ovocnictví (V. Kác)
1. Hospodářský význam ovocnictví
2. Výsadba mladých ovocných stromů
3. Osazovací plán
4. Různé druhy ovocných výsadeb (J. Souček)
5. Nákup ovocných stromů
6. Kopání jam
7. Kůly k stromkům
8. Obnova ovocných výsadeb (J. Souček)
9. Zimní řez ovocných stromů a průklest
10. Technika řezu stromů (J. Souček)
11. Ochrana kmene v únoru a březnu
12. Vypěstování svislých kordonů na místě (J. Souček)
13. Šlechtění rostlin v ovocné zahradě
14. Řez roubů
15. Způsoby roubování
16. Očkováni ovocných stromů (J. Souček)
17. Ovocné podnože (J. Souček)
18. Předjarní řez broskví (J. Souček)
19. Ochrana před jarními nočními mrazy
20. Květy ovocných rostlin
21. Výsadba a řez bobulovin
22. Jak docílíme hojné sklizně
23. Výběr doporučených jabloní (V. Karas)
24. Výběr doporučených hrušní
25. Třešně a višně
26. Ostatní peckoviny (V. Karas)
27. Bobuloviny (V. Karas)
28. Vybrané odrůdy meruněk
29. Broskve
30. Mišpule (V. Karas)
31. Kdoule (V. Karas)
32. Líska a její pěstování. (J. Souček)
33. Vlašský ořešák (J. Souček)
34. Ovocnářské zvláštnosti v našich zahradách (J. Souček)
35. Nároky ovocných stromů na půdu
36. Hnojení ovocných stromů
37. Zálivka a postřik v létě
38. Ochrana proti chorobám a škůdcům
39. Vinná réva
40. Sklizeň ovoce
41. Ukládání ovoce
Okrasná zahrada (B. Kavka)
1. Jak založíme okrasnou zahradu
2. Zahrada je umělecká tvorba
3. Vztahy mezi obydlím a zahradou
4. Skalky v domácích zahradách
5. Vodní nádržky a rybníky v zahradách
6. Osazování vodních nádržek a vlhkých míst v zahradách
7. Jehličiny v zahradách
8. Výběr nejčastěji vysazovaných druhů a odrůd jehličin
9. Dřeviny trvale zelené
10. Okrasné křoviny, kvetoucí brzy na jaře
11. Okrasné křoviny, kvetoucí v květnu
12. Opadavé křoviny, kvetoucí v červnu
13. Opadavé křoviny, kvetoucí koncem června — v červenci
14. Opadavé křoviny, kvetoucí v létě a na podzim
15. Růže
16. Rozdělení pěstovaných růží
17. Křoviny vysazované v zahradách pro ozdobné plody
18. Okrasné křoviny, které mají na podzim odlišně zbarvené listy
19. Oplétavé a popínavé křoviny a jejich použití v zahradách
20. Vysazování a ošetřování živých plotů
21. Křoviny vhodné k osazování méně příznivých stanovišť
22. Vysazování dřevin
23. Řez a zmlazování okrasných dřevin
24. Použití peren v zahradách
25. Jarní trvalky, kvetoucí do května
26. Trvalky, kvetoucí v květnu a červnu
27. Trvalky, kvetoucí v červnu a v červenci
28. Trvalky, kvetoucí v srpnu 388
29. Trvalky, kvetoucí v září — říjnu
30. Květiny cibulovité a hliznaté
31. Použití letniček v domácích zahradách
32. Pěstování letniček
33. Trávníky v zahradách
34. Ošetřování květin v pokoji
Zelinářství (F. Landovský)
1. Pařeniště a jeho význam v domácí zahradě
2. Výsev semen a pěstování zeleninových sazenic
3. Osazování pařeniště ranou zeleninou
4. Výsev zeleninových semen do volné půdy
5. Pěstování jednotlivých druhů a odrůd zeleniny v domácích zahrádkách
6. Osevní postup zeleniny v domácích zahradách
7. Jaká hnojiva potřebují kultury zeleniny
8. Práce v zelinářské zahradě v jednotlivých měsících
9. Jahody v domácích zahradách
10. Doporučitelné odrůdy jahod
11. Zakládání chřestoviny v domácí zahradě
12. Pěstování kuchyňských příchuťových zelenin a koření v domácích zahrádkách
13. Zeleniny příchuťové a koření
14. Ukládání zelenin
15. Pěstování žampionů či pečárek (V. Kác)
Zpracování ovoce a zeleniny na konservy (V.Kác)
1. Zaváření ovoce (kompoty)
2. Ovoce proslazované
3. Výroba marmelád a jamů
4. Výroba povidel a ovocných past
5. Výroba jabčáku
6. Ovocné syrupy
7. Tekuté ovoce
Zásady výroby
Drtiče na ovoce
Úprava měkkého ovoce
Lisy
Blesková pasteurisace
Číření moštu
Filtrace šťáv
Sterilisace moštu
Ukládání moštu
8. Výroba nekvašených vinných moštů
9. Jablečné sladké mošty
10. Malinové šťávy
11. Přírodní šťávy z rajských jablíček
12. Choroby a vady moštů
13.
Ovoce a zelenina ve stravě
14. Tekuté ovoce do každé rodiny
15. Konservace zelenin
16. Zeleniny kysané
17. Konservování octem
18. Zavařování zelenin
Věcný rejstřík