Fotodoma

Fotodoma » Recepty » Moučníky » Křehký jablkový koláč

Křehký jablkový koláč

Suroviny

Těsto:
• 400 g hladké mouky
• 250 g rostlinného tuku (např. Hera nebo Perla)
• 5 polévkových lžic mletého cukru
• 100 ml mléka
• 1 kypřící prášek do pečiva
• trochu sádla na vymazání plechu a hrubou mouku na vysypání plechu

Náplň:
• 1 kg jablek - oloupané a nastrouhané na struhadle na plátky
• 2 vanilkové pudingy
• 1 vanilkový cukr
• 10 polévkových lžic cukru krystal nebo krupice

 

Svatební oznámení Snubní prsteny

 

Recept na Křehký jablkový koláč

Nejdřív si připravím náplň. Oloupu jablka a nastrouhám je na okurkovém struhadle na kolečka. V míse je smíchám s deseti lžícemi cukru krupice, s jedním vanilkovým cukrem a dvěma vanilkovými pudinky.
Pak si připravím těsto: ve větší misce smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme změklý tuk a vlažné mléko, které jsem si ohřála v mikrovlnce. Ze všeho vypracujeme hladké těsto (nejlépe rukou), které nechám na chladném místě odležet. Asi tak dlouho než vymažu pečící plech sádlem a vysypu hrubou moukou.

Těsto rozkrojím na dvě poloviny. Vál posypu hladkou moukou a jednu polovinu těsta pomocí válečku rozválím na placku.(váleček také pomoučím) Opatrně ji přenesu (na válečku) na plech, je to strašná pakárna. Na placku rozetřu zamíchanou náplň. Pak rozválím druhou část těsta a položím na náplň. Před pečením se může vrchní placka potřít rozšlehaným vejcem, vznikne tím hladký, lesklý povrch. Nebo někdo to potírá rozehřátým máslem a někdo jiný zase mlékem. Osvědčilo se mi, to vůbec nepotírat.

Koláč peču v troubě, kterou zapínám, když začínám připravovat těsto. Vyhřeji ji na dvě stě stupňů a dám do ní plech s koláčem. Asi po pěti až deseti minutách teplotu zmírním na sto padesát stupňů a pomalu peču do zčervenání.

Koláč je dobrý čerstvý ale i po pár dnech je chutný. Tak nějak zajímavě změkne.

Ještě jedna zkušenost, u tohoto koláče raději používám Heru. Když použiju Perlu, tak je těsto mazlavější a špatně se válí. Tudíž mám tendenci přidat víc mouky, aby se daly placky lepší rozválet. A tím je pak koláč tvrdší.








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Zdraví     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy
Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.
TOPlist