Fotodoma

Fotodoma » Recepty » Moučníky » Hrnková buchta


Hrnková buchta

Hrnková buchta

Je to starý, rychlý, levný recept. Hrníčkovou buchtu jsme doma pekly, když bylo málo času na pečení. Je také vhodné ji upéct, když vám doma leží ovoce, které již nikdo nechce jíst a samozřejmě na podzim, když je ovoce hodně.

Suroviny

Těsto
• 1 prášek do pečiva
• 1 vanilkový cukr
• 2 hrnky polohrubé mouky
• 1/2-3/4 hrnku cukru (já používám mletý, ale použijte cukr na který jste zvyklí, třeba i hnědý...
• 1 hrnek mléka
• 1/2 hrnku oleje
• 1 vejce

Náplň
• ovoce

Posýpka, drobenka
• hrubá mouka
• mletý cukr
• tuk - máslo nebo hera

• hrubá mouka na vysypání pečícího plechu
• sádlo nebo olej na vymazání pečícího plechu

Svatební místa Snubní prsteny pro oba Svatební oznámení Snubní prsteny Zlaté šperky

 

Recept na hrnkovou buchtu

Jako ovoce používám nejčastěji čerstvá nakrájená jablka. Dále můžete použít jakékoliv ovoce, které doma najdete čerstvé nebo třeba i zmražené nebo kompotované. U kompotů pozor na množství cukru, v případě, že použijete sladký kompot, je vhodné ubrat množství cukru v posýpce a tím si doladit sladkost buchty.

Připravím si posýpku. |Smíchá se hrubá mouka, mletý cukr a tuk, nejlépe máslo nebo hera podle toho, na co jste zvyklí. Hrubé mouky asi dva díly a cukru jeden díl. Tuku odhadem, tak aby vám nevznikla kompaktní hrouda. Vniklá hmota by měla tvořit malé hromádky, má se drolit, ale nesmí to být jenom mouka s cukrem.

Množství posýpky dělám od oka podle velikosti pečícího plechu. Když se rozhodnete, že všechnu hmotu nepoužijete, tak to nevadí. V uzavřené těsnící nádobě nějakou dobu v chladničce vydrží do dalšího pečení.

Dále si vymažu pečící plech sádlem (někdo používá i olej) a vysypu hrubou moukou tak, aby byla mouka po celé ploše plechu.

Zapnu pečící troubu a předehřeji si ji něco málo pod 200°C, na horní i dolní ohřev. Někdo používá horkovdušné pečení, ale to už nechám na vás, na co jste zvyklí.

Do mísy nasypu prášek do pečiva, vanilkový cukr, polohrubou mouku a cukr. Poslední dobou jsem si zvykla každou mouku přesít přes síto na mouku. Ve většině případů na sítě něco zůstane, což dřív zvykem nebývalo.

Všechny sypké přísady zamíchám nejlépe dřevěnou vařečkou. Kovové lžíce pomalu ničí mísy. Je dobré, když máte doma vařeček několik, tedy alespoň dvě. Jednu na míchání sladkého a druhou na slané míchání. Ony se totiž pachy z vařeček mohou přenášet z jednoho pokrmu do druhého. Asi by vám buchta s vůní cibulky, kterou jste míchali dneska k obědu, moc nechutnala.

Vajíčko rozklepnu do hrnku a zkontroluji, zda není špatné, tedy jestli nemá divnou barvu nebo pach. Zkontrolované vejce bez skořápky dám do mísy. Přileju mírně zahřáté mléko a olej. Mám ve zvyku obojí přihřívat v mikrovlnce, olej půl minuty a mléko minutu. Pak se vše lépe smíchá. Vše důkladně dohladka zamíchám a vyleju na připravený pečící plech. Ještě zbytky těsta vytřu stěrkou a přidám k těstu do plechu.

Na těsto rozložím ovoce a posypu jej posýpkou tak, aby pak při jezení nebyla všude kolem jedlíků. Množství posýpky si časem odhadnete sami podle vaší chuti nebo podle druhu ovoce. Některé ovoce je mokřejší a snese posýpky více.

Plný pečící plech zasunu do předehřáté trouby. Mám v mojí troubě čtyři kolejničky pro zasunutí plechu a používám skoro při každém pečení tu druhou odspodu. Kdo má možnosti tři, tak doporučuji prostředek.

Nechám pozvolna péct, až jsou okraje buchty růžové nebo mírné odskočené od plechu. Je možné do buchty píchnout dřevěnou špejlí. Když je po vytažení špejle suchá, většinou je buchta upečená. Při zkoušení buchty dávejte pozor na ovoce, když špejle projde ovocem, bude vždycky mokrá a marně budete nad škvarkem čekat na dopečení. Průběžně pečení sleduji skleněným okýnkem a snažím se troubu moc neotvírat aby nevychladávala. Také mytí nádobí a podobné práce nechávám až po upečení buchty, protože v zápalu mytí by se nejspíš buchta připálila.

Po upečení buchtu nechám vychladnout a krájím na dílky. Máme v rodině ty, kteří milují z jakéhokoliv pečení především propečenější okraje, ale i jedlíky středních částí. To dodávám jen proto, že některá hospodyňka nejprve všechny okraje odřízne a pak vyhodí. To by naše hospodárně uvažující babičky dřív nikdy neudělaly.

 

Fotky

Fotografie Gig_5296854, Hrnková buchta Fotografie Gig_5296858, Hrnková buchta







Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Jak zhubnout     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají technické cookies. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.