Fotodoma

Fotodoma » Recepty » Moučníky » Hraběnčin závin

Hraběnčin závin

Tento recept mám od tety Oliny ze Stráže nad Ohří už někdy z roku 1992 a sklidil vždy velký úspěch. Pozor, je dobré sníst tuto dobrotu na posezení, protože sníh z bílků se časem rozteče.

Suroviny

Těsto
• 4 vaječné žloutky
• 1 hera
• 8-12 dkg mletého cukru, podle toho, jak moc to chcete sladké a taky podle sladkosti jablek
=> třít
• 45 dkg polohrubé mouky
• ½ prášku do pečiva
• 2 lžíce mléka
=> uděláme těsto (ze všeho)

Náplň
• 4-6 jablek
• skořice, množství podle chuti
• rozinky, asi půl hrnku
• vlašské ořechy
• 4 vaječné bílky
• 120 dkg mletého cukru

Svatební oznámení Snubní prsteny

 

Recept na Hraběnčin závin

Nejprve si oddělíme z vajíček žloutky od bílků. Vajíčko nožem rozklepneme na půlky a nad hrnkem opatrně přeléváme nepoškozený žloutek z jedné skořápky do druhé, přičemž bílek necháme stékat do hrnku. Současně kontrolujeme kvalitu vajíček, abychom posledním zkaženým nezničili ty předcházející dobré.

Všechny sypké ingredience vždy předem přeseju. Je s podivem co se někdy na sítku zachytí.

Do větší mísy proseju cukr, přidám změklou heru a žloutky. Všechno pomocí dřevěné vařečky třu o stěny mísy. Po chvíly tření přisypu do hladké kompaktní hmoty mouku s práškem do pečiva. Přidám mléko. Nyní vypracuju hladké těsto. Nejlépe rukou. 1/3 těsta oddělím a dám do mrazáku ztuhnout.

Zbylé těsto pomocí válečku rozválím na pomoučeném válu a opatrně přenesu na sádlem vytřený a hrubou moukou vysypaný pečící plech. Nejlépe se těsto přenáší lehce namotané na válečku. Také je dobré nechat těsto trochu schladnout, protože teplé se trhá víc.

Oloupu jablka a na hrubém struhadle nastrouhám. Nastrouhaná jablka rozprostřu na těsto.

Spařím rozinky. To znamená, že přeberu rozinky. Rozinky do hrnku a zbylé kamení do odpadkového koše. Do hrnku s rozinkami naleju vařící vodu a malou lžičkou zamíchám. Nechám chvíli stát. Pak přeleju přes sítko. Rozinky zůstanou na sítku a voda odteče do dřezu. Takto upravené rozinky rozsypu po povrchu jablek.

Dále na jablka nasypu skořici a vlašské ořechy nakrájené na menší kousky.

Elektrickým šlehačem ušlehám bílky s mletým cukrem do husté pěny. Když není šlehač, tak se může šlehat i ručně šlehací metličkou, ale trvá to delší dobu. Dřív jsme to tak dělávaly a bylo to všude. Ušlehaný sníh pomocí stěrky rozprostřu po povrchu jablek.

Úplně nahoru na sníh nastrouhám na hrubém struhadle ztuhlou část těsta. Předehřeju troubu asi na 180°C. Plech se vším, co jsem na něj dala, zasunu do trouby a nechám péct. Peču takzvaně do růžova. To je většinou koláč dopečený. Chce to dobu pečení vysledovat podle vlastní trouby. Když dobu pečení neodhadnete a koláč vytáhnete dřív, tak to nevadí. Můžete ho dát dopéct. Nesrazí se při rozkrojení na rozdíl od jiných těst.








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Zdraví     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy
Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.
TOPlist