Fotodoma

Fotodoma » Recepty » Moučníky » Hraběnčin štrůdl

Hraběnčin štrůdl

Tento recept mám od tety Oliny ze Stráže nad Ohří už někdy z roku 1992 a sklidil vždy velký úspěch. Ale pozor, je dobré sníst tuto dobrotu na posezení, protože sníh z bílků se časem rozteče.

Suroviny

Těsto
• 400 g polohrubé mouky
• 140 g cukru
• 200 g hery
• 4 žloutky
• 2 lžíce mléka
• ½ prášku do pečiva

Náplň
• 6 jablek
• skořice
• 1 vanilkový cukr
• vlašské ořechy - hrst
• rozinky - hrst
• 4 bílky
• 100 g mletého cukru

Svatební oznámení Snubní prsteny

 

Recept na Hraběnčin štrůdl

Do větší mísy prosejeme mouku, cukr a prášek do pečiva. Důkladně promícháme a přidáme změklou heru, žloutky a mléko. Všechno důkladně prohněteme, nejlépe rukou, až vytvoříme kompaktní hladké těsto. 1/3 z něj odělíme a dáme na talířek zmrznout do mražáku.

Zbývající část těsta na vále pomocí válečku vyválíme do tvaru pečícího plechu. Placku namotáme lehce na váleček, pomocí válečku přeneseme a položíme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.

Připravíme si rozinky. Nejprve z nich vybereme kamení a jiné přísady. Pak je v hrnku přelejeme horkou vodou a po krátkém stání přecedíme. Necháme si rozinky a vodu necháme odtéct do dřezu. Tomuto postupu se říká spaření rozinek.

Na těsto rozprostřeme 6 oloupaných a na hrubém struhadle nastrouhaných jablek. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, spařenými rozinkami a ořechy.

Na tyto všechny dobroty rozetřeme sníh ušlehaný z bílků a cukru. Sníh se nejméně namáhavě ušlehá pomocí elektrického šlehače.

Na sníh nastrouháme na hrubém struhadle zmrzlé těsto.

Pečeme v předehřáté troubě 15-20 min při teplotě 180°C. Každá trouba peče jinak. Já peču dorůžova. Bývá to dostatečně propečené. Ale to už si každý musíte ve své troubě vysledovat sám.








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.
TOPlist