Fotodoma

Fotodoma » Recepty » Moučníky » Hraběnčin štrůdl

Hraběnčin štrůdl

Tento recept mám od tety Oliny ze Stráže nad Ohří už někdy z roku 1992 a sklidil vždy velký úspěch. Ale pozor, je dobré sníst tuto dobrotu na posezení, protože sníh z bílků se časem rozteče.

Suroviny

Těsto
• 400 g polohrubé mouky
• 140 g cukru
• 200 g hery
• 4 žloutky
• 2 lžíce mléka
• ½ prášku do pečiva

Náplň
• 6 jablek
• skořice
• 1 vanilkový cukr
• vlašské ořechy - hrst
• rozinky - hrst
• 4 bílky
• 100 g mletého cukru

Snubak.cz, svatební oznámení a snubní prsteny

 

Recept na Hraběnčin štrůdl

Do větší mísy prosejeme mouku, cukr a prášek do pečiva. Důkladně promícháme a přidáme změklou heru, žloutky a mléko. Všechno důkladně prohněteme, nejlépe rukou, až vytvoříme kompaktní hladké těsto. 1/3 z něj odělíme a dáme na talířek zmrznout do mražáku.

Zbývající část těsta na vále pomocí válečku vyválíme do tvaru pečícího plechu. Placku namotáme lehce na váleček, pomocí válečku přeneseme a položíme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.

Připravíme si rozinky. Nejprve z nich vybereme kamení a jiné přísady. Pak je v hrnku přelejeme horkou vodou a po krátkém stání přecedíme. Necháme si rozinky a vodu necháme odtéct do dřezu. Tomuto postupu se říká spaření rozinek.

Na těsto rozprostřeme 6 oloupaných a na hrubém struhadle nastrouhaných jablek. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, spařenými rozinkami a ořechy.

Na tyto všechny dobroty rozetřeme sníh ušlehaný z bílků a cukru. Sníh se nejméně namáhavě ušlehá pomocí elektrického šlehače.

Na sníh nastrouháme na hrubém struhadle zmrzlé těsto.

Pečeme v předehřáté troubě 15-20 min při teplotě 180°C. Každá trouba peče jinak. Já peču dorůžova. Bývá to dostatečně propečené. Ale to už si každý musíte ve své troubě vysledovat sám.








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Zdraví     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy
Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.
TOPlist