Fotodoma

Fotodoma » Recepty » Moučníky » Bábovka od Ivany

Bábovka od Ivany

Říkám jí také míchací bábovka. Je strašně jednoduchá a docela rychlá. Nejvíc času zabere přečíst si recept, pak vytřít formu a doba, po kterou se peče. Recept mám od spolupracovnice a kamarádky Ivany ze Zlína někdy z roku 1987.

Suroviny

• 3 vejce
• 2 hrníčky hladké mouky
• asi dvě třetiny hrníčku mletého cukru. Záleží na tom, jak moc sladíte, v receptu, který mi kdysi dávno věnovala kámoška, bylo napsáno hrníček, připadalo mi to hodně.
• 1 vanilkový cukr
• 1 kypřící prášek do pečiva
• ½ hrníčku oleje (stačí i třetinka)
• mléko podle potřeby (nejvíc asi hrníček, dávám spíš o něco méně, asi tři čtvrtiny)
• trochu nastrouhané citronové kůry
• rozinky, pokud chcete změnu
• pro mramorovanou bábovku asi jednu polévkovou lžíci hořkého kakaa (pokud chcete kakaovou část světlejší, dejte jenom kávovou lžičku kakaa)
• můžete přidat trochu nakrájených oříšků, popřípadě zůstat jen u té citronové kůry
• kousek másla nebo sádla na vymazání pečící formy
• trochu hrubé mouky na vysypání formy

 

Svatební oznámení Snubní prsteny

 

Recept na Bábovka od Ivany

Je velice jednoduchý. Začnu bábovkovou formou. Vymažu ji sádlem a vysypu hrubou moukou.

Pak si zapnu troubu na sto padesát stupňů. Vezmu mísu a proseju do ní mouku a cukr. Přisypu prášek do pečiva, vanilkový cukr a všechno zamíchám. Do mísy přidám vajíčka (bez skořápek), citronovou kůru, olej, který trošku přihřeju v mikrovlnce a mléko (taky trochu ohřáté). Všechno důkladně promíchám. Stačí lžící.

Tuto hladkou hmotu pomalu naleji do bábovkové formy tak, aby to nebylo po stěnách celé formy, jinak se to při pečení připálí a zrovna vábně to nevoní. Bábovková forma nesmí být naplněna až po okraj, nechejte tak tři, když to přeženu až pět centimetrů od shora prázdné, ať má dost prostoru na rozpínání.

Naplněnou formu vložím do trouby na mřížku. A nechám troubu péct asi jednu hodinu. Bábovka se má péct pozvolna a dlouze. Jestli je bábovka upečená, zkouším dřevěnou špejlí. Špejli zapíchnu do bábovky. Když je špejle po vytažení suchá, je bábovka hotová. Ale pozor, každá trouba peče jinak. Mám pocit, že na dobu pečení má vliv i materiál, z které je forma vyrobena. Takže píchání do bábovky to jistí.








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Zdraví     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy
Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.
TOPlist