Fotodoma

Fotodoma » Recepty » Brambory » Zapékané brambory

Zapékané brambory

Zapékané brambory

Recept na zapékané brambory (zapečené brambory) může být jednoduchý, ale taky může být velmi variabilní. Do směsi totiž můžete vmíchat téměř cokoli a dostáváte pokaždé trošku jiné jídlo. Já osobně tam strčím to, co je momentálně doma. Vynechte samozřejmě děti a kočku. Nejčastěji přidávám zeleninu, která je již za svým zenitem a tedy poněkud povadlá. Ovšem zapékané brambory se neobejdou bez jedné důležité suroviny, tedy bez brambor.

 

Suroviny

• 4 velké nebo 6 - 8 malých brambor
• 1 větší cibule
• 2 rajčata (nemusí být)
• 2 červené papriky (nemusí být)
• klobása či jiná uzenina (volitelně, pro někoho musí být)
• koření Maggi - harmonie chuti nebo Podravka - přísada do jídel, buď s bylinkami nebo original
• 2 vejce
• 1 dl smetany
• olej
• 100 g eidamu

 

Svatební místa Snubní prsteny pro oba Svatební oznámení Snubní prsteny Zlaté šperky

 

Recept na zapékané brambory

Pro nepříliš žravou rodinku stačí čtyři velké nebo šest či osm malých brambor. Hlavně, aby vám pak vešly do pekáče. Brambory uvaříte, oloupete a nakrájíte na kolečka. Na kolečka nakrájíte též jednu větší cibuli a třeba ještě dvě rajčata. Pro zeťáky musím rajčata vynechat, zato však vyžadují na kolečka nakrájenou klobásu. Lépe však alespoň klobásy čtyři, aby to prý bylo vyvážené 1:1 s bramborami. Klobásu lze nahradit prakticky jakoukoliv uzeninou a vždy se to projeví spokojeným mlaskáním. Na kousky pak nakrájíme ještě třeba dvě červené papriky.

Všechno pak zlehka promícháme, ochutíme pomocí směsi Maggi - harmonie chuti nebo jakékoliv jiného koření do mas a do omáček, které objevíte v kredenci. Pokud je koření bez soli, nezapomeňte přisolit. Vždy tedy s ohledem na slanost koření a uzenin a chutě vaší rodiny. Směs dáme do olejem vymaštěného pekáče a prolijeme směsí ze dvou rozšlehaných vajec a decky smetany. Někdo dává smetany víc, ale to u nás nechutná. Povrch posypávám strouhaným sýrem. Zhruba 100 g eidamu. Někdy dávám sýr hned, jindy v půlce pečení, aby to nebylo furt stejné.

Pečeme v předem rozehřáté troubě (kolem 200°C) asi 30 minut. Záleží na troubě. Já osobně po lehkém zčervenání povrchu snižuji teplotu na 170°C. Zajedno se můžeme déle těšit a za druhé se pak brambory nepřipalují na okrajích. Dobrá finta je také přikrýt pekáč po počátečním zčervenání alobalem, aby vrch nebyl příliš vyschlý, ale hezky šťavnaťoučký.

Pokud jste si na fotkách všimli, dávku jsem rozdělila do dvou menších pekáčků. Je lepší péct nižší vrstvu kvůli rovnoměrnému propečení. To proto, aby se smetana lépe vypekla, nebyly spálené kraje a střed nebyl syrový. Do trouby mi vejdou oba současně a lépe se s nimi došolíchá nedokonalost trouby.

 

Fotky

Fotografie Gig_4038015, Zapékané brambory Fotografie Gig_4038016, Zapékané brambory Fotografie Gig_4038017, Zapékané brambory Fotografie Gig_4038018, Zapékané brambory Fotografie Gig_4038019, Zapékané brambory







Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Jak zhubnout     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají technické cookies. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.