Žemlovka

Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka
 

K fotografiím můžete zakoupit licence pro jejich komerční využití nebo použití na jiných www stránkách.

 

Žemlovka, zvaná také zemlbába, vyřeší vaše problémy s lehce ztvrdlými rohlíky.

Suroviny na žemlovku

• rohlíky
• tvaroh
• mletý cukr
• 1 balíček vanilkového cukru
• 1 vejce
• hrst rozinek
• mléko
• jablka (volitelně)
• máslo na vymazání pekáče
• skořice
• strouhaná citronová kůra (volitelně)

Recept na žemlovku

Nejdříve si pečící misku přiměřené velikosti (dle velikosti množiny hladu všech vašich strávníků) vymažete máslem, aby se žemlovka nepřipalovala. Rohlíky nakrájejte na asi 1,47 cm silná kolečka s tolerancí plus mínus půl cenťáku. Do další misky nalejeme mléko, které osladíme (zamíchat a rozpustit) mletým cukrem. Do něj pak namáčíme nakrájené rohlíky. Ty po nasáknutí lehce prsty vyždímáme a rozprostřeme po dně misky. V další misce rozmícháme tvaroh s vanilkovým cukrem a vajíčkem. Do vzniklé odporně mazlavé hmoty zamícháme rozinky, spařené v hrnku horkou vodou. Vodu vylijte jinam, než do žemlovky. Kdo má rád vůni bergamotové silice, přimíchá ještě nastrouhanou citronovou kůru. Na rohlíková kolečka v míse navrstvíme tvarohovou hmotu a na ni případně krájená jablka se skořicí. Někdy zapomenu a pak je to bez jablek. Pak následuje opět máčení rohlíkových koleček v mléce a jejich pokládka do pečicí mísy. Vrch můžete ještě pocukrovat a položit na povrch několik plátků másla.
Mísu strčíme do trouby vyhřáté na maximum a po lehkém zčervenání povrchu teplotu snížíme na 165°C. Až je zemlbába červená, vyndáme ji z trouby. Z toho důvodu ráda žemlovku peču ve skleněné simaxové míse. Někdo mísu při pečení přikrývá, ale pokud máte rádi křupavé jídlo, mísu nepřikrývejte. Už tak jste ušpinili nádobí až až. Povrch můžete ještě pocukrovat, ale to u nás doma neděláme. Raději sladký život, než přeslazenou žemlovku. Někdo ještě na povrch před upečením přidá rozšlehaný vaječný bílek, ale to se u nás také nesetkalo s uznáním.
Ptáte-li se na množství surovin, pak vězte, že kromě vejce a vanilkového cukru dávám vše od oka. Žemlovku tak máme pokaždé jinou.

 

Pokud najdete na této stránce chybné údaje nebo byste rádi stránku doplnili svými texty na téma Žemlovka, pošlete e-mail s vašimi texty na adresu
fotodoma@gmail.com

 

Odkaz na stránku Žemlovka

Pokud byste chtěli využít tuto stránku coby doplňující zdroj údajů k vašemu webu a externí galerii fotek, stačí do zdrojového kódu vašich webových stránek vložit následující kód:

<a href="http://www.fotodoma.cz/recepty/zemlovka/" title="Žemlovka na Fotodoma.cz">Žemlovka</a>

V případě, že webové rozhraní vašeho webu vytváří odkazy samo, pak vložte na stránku jen:

Žemlovka na http://www.fotodoma.cz/recepty/zemlovka/

 

Svatební oznámení

Snubní prsteny

Pozemek na prodej pro mobilní dům nebo chatu Moravany u Kyjova

 
 

Líbí se vám tato stránka?
Dejte o ní vědět prostřednictvím odkazu nebo své sociální sítě.

Chcete podpořit rozvoj těchto stránek?

Objednávejte jejich prostřednictvím svatební oznámení a zlaté snubní prsteny a doporučte to také svým známým.
Kromě toho, že nás podpoříte, současně také sami ušetříte, neboť ceny jsou nižší, než ve většině kamenných prodejen.

Používejte naše fotografie, ať už zdarma za odkaz nebo jako komerční licence.
Pomozte nám určovat rostliny.
Pošlete nám originální texty k již existujícím stránkám. Zveřejníme je včetně jména autora, případně odkazu na jeho stránky.

:)

TOPlist TOPlistTOPlist