Fotodoma

Fotodoma » Recepty » Zelenina » Smažený květák


Smažený květák

Smažený květák

Jedná se o u nás velice oblíbené jídlo, po kterém se vždycky jen zapráší. Upozorňuji, že květák není vůbec vhodný pro lidi s dnou.

Suroviny

• 1 hlávka květáku
• voda
• sůl
• kmín
• hladká nebo polohrubá mouka
• asi 2 vejce
• trochu mléka
• strouhanka
• (fritovací) olej

Snubak.cz, svatební oznámení a snubní prsteny       Levné novoročenky

 

Recept na Smažený květák

Květák oloupeme od listů, opláchneme a rozkrájíme nebo rozebereme na růžičky tak velké, jak velké je budete chtít na talíři a opět kousky důkladně umyjeme a prohlédneme, zda v nich není nějaký živočich. Nezapomeňte v této fázi syrový květák ochutnat a také dát rodině ochutnat stonky květákové hlávky. Jsou velmi chuťově zajímavé a připomínají chutí kedlubny. Chutné jsou zasyrova celé růžičky, ale musíte si nechat něco i na smažení. Tímto zajistíte rodině přísun vlákniny a vitamínů, z nichž některé se vařením ničí a bonusově si ušetříte trochu práce při obalování.

Co nesníte zasyrova, vložte do hrnce, s osolenou a okmínovanou vodou a deje vařít, dokud květák nezměkne. Při vaření květák docela smrdí, tak se nelekejte, že jste dali omylem vařit dětskou plínku. Prý smrdí tím víc, čím hůř se umyje.

Kontrolujte průběžně, zda je už květák měkký. Převařený květák se rozpadá až do nepoužitelnosti k následnému obalování. Pokud vaření přeženete, udělejte si namísto smaženého květáku květákový mozeček.

Co se solení týká, květák snese hodně soli. Množství soli do vody na vaření i dále použité si vyzkoušejte podle toho, jak moc slaná jídla máte u vás rádi.

Uvařený květák vyjměte pomocí vidliček, podběrací síťkou nebo jak vám vyhovuje na větší talř. Vodu z hrnce nevylévejte a udělejte z ní květákovou nebo zeleninovou polévku.

Nyní si rozklepněte, osolte a s trochou mléka rozmíchejte vajíčka na obalování. Někdo to dělá v hrnku, já vidličkou v hlubokém talíři, ve kterém budu posléze květák obalovat. Na další talíř si nasypte mouku a do mísy strouhanku. Uvařené kousky obalujte nejdříve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Můžete to dělat za pomoci vidličky nebo jen rukama, ale stloustnou vám při tom prstíčky. Všechny vrstvy udělejte pořádně a rovnoměrně po celém povrchu růžiček. Strouhanku v poslední fázi dobře uťapkejte, jinak velice rychle zaneřádí fritovací olej.

Do zbylého vajíčka vysypte zbytek použité mouky, přidejte trochu strouhanky, hlavně té, která je znečištěná od vajíčka a malých zbytečků květáku. Zamíchejte a prohněťte z hmoty placičku, kterou na závěr také osmažíte. Říkáme tomu svítek a lze sníst po usmažení buď samostatně nebo nakrájet na kostičky jako přílohu do polévek. Takto hospodařili naši předkové. Spotřebovali všechno do posledního drobečku, protože byli tehdy ještě chytří a věděli, že kdo zbytečně neutrácí, nemusí na to zbytečně vydělávat.

Ve fritovacím hrnci nechejte rozehřát olej. Že už má správnou teplotu k fritování, poznáte vhozením drobku strouhanky. Pokud se začne smažit, je to akorát. Obalené kousky květáku postupně opatrně vkládejte do horkého oleje hlavně tak, aby na vás neprsknul a nepopálil vás. Po zčervenání květák vytahuji delší vidličkou. Pokud vám to připadá nešikovné, použijte třeba opět podběrací síťku nebo nějakou pinzetu a na uvolněné místo přidejte další kousky. Záleží samozřejmě na velikosti friťáku a květáku; možná usmažíte vše současně. U menších fritovacích hrnců je většinou potřeba kousky květáků v polovině smažení obrátit kvůli rovnoměrnosti osmažení.

Nemáte-li fritovací hrnec, nevadí. Babička Kateřina květák smaží na obyčejné pánvičce a taky je jedlý. Absence fritovacího hrnce jde jednoduše vyřešit také tak, že olej nalejete do obyčejného hrnce a dáte na plotnu. Především na plynovém sporáku není problém olej na smažení i v hrnci rozehřát na správnou smažicí teplotu. Takto v nerezovém ešusu smažím občas jídlo i na delších cestách do divočiny na turistickém benzinovém vařiči, když už mi všechno instantní leze krkem a nutně potřebuji změnu.

Květák nejlíp chutná čerstvě usmažený s vařenými brambory, případně lze úspěšně kombinovat ještě s tatarskou omáčkou. Ohřívaný smažený květák už se u nás nesetkává s takovým pochopením a raději zbytky sezobáváme zastudena. Pokud nějaké zbytky jsou. Alternativou je, že usmažíte jen tolik, kolik najednou sníte a zbývající obalené kousky dáte do krabičky, aby se navzájem neslepily a dáte zmrazit.

Pro zajímavost se koukněte na recept na květák smažený od Marie Janků-Sandtnerové. Je tam zajímavá poznámka, že se má květák mýt ve slané vodě.

 

Fotky

Fotografie Gig_5296842, Smažený květák Fotografie Gig_5296843, Smažený květák Fotografie Gig_5296849, Smažený květák Fotografie Gig_5296848, Smažený květák







Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Recepty     Rostliny     Přírodní léčiva     Recenze a články
Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Kontakty

Tyto stránky používají cookies pro sledování návštěvnosti a odhalení chyb stránek. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.