• bílé sušené fazole (jsou nejmenší a rychle se uvaří)
• voda
• cibule
• sádlo nebo olej na smažení cibule
• hladká mouka
• sůl
• hrubá krupice nebo hrubá mouka na kapání, nejlépe půl na půl
• 1 vejce
• zeleninový bujón
• česnek
• majoránka
Večer přeberu fazole, propláchnu je studenou vodou, dám do hrnce a zaleju studenou vodou. Pouívám asi 1/3 půlkilového balíčku bílých sušených fazolí, ale množství záleží na vás, kolik máte doma jedlíků.
Namočené fazole druhý den pozvolna vařím. Než se fazole uvaří, nakrájím cibuli a dám ji do rozehřátého sádla zrůžovět. Dávám asi lžíci sádla a doleju trochu oleje, tak nějak půl a půl. Cibulku míchám. Jakmile cibulka zrůžoví, přidám asi dvě lžíce hladké mouky a stále míchám. Jakmile zrůžoví i mouka, tak zásmažku vleju do uvařených fazolí. Vodu s fazolema při vlévání zásmažky míchám, aby se nenadělaly z mouky hrudky.
V čajovém hrnku rozmíchám vajíčko s hrubou moukou, hrubou krupicí a trochou soli. Míchám vidličkou na mírně tekutou hmotu. Pokud nemáte hrubou krupici, nevadí. Stačí hrubá mouka, na jednu polévku přeci nebudete kupovat celé balení hrubé krupice. Přes kovové síto s většími oky vleju kapání do vařící polévky. Míchám a dávám pozor, aby se sítko nenamočilo do polévky. Pak přidám zeleninový bujón a opět přivedu k varu.
Lisem na česnek prolisuji do polévky dva stroužky česneku. Můžete i víc, podle vaší chuti. Mezi dvěma prsty rozemnu majoránku a vsypu do polévky. Vše zamíchám a dovařím vajíčkové kapání. Nakonec dosoluji. Všechny slané přísady se při vaření luštěnin dávají až po jejich změknutí. V opačném případě byste mohli vařit a vařit a fazole byly pořád tvrdé.